OBUKE POČETKOM JESENI: MORH ustrojava pričuvu – mnoge Riječane iznenadili vojni pozivi za obuku

Foto: defender.hr

Na adrese vojnih obveznika proteklih su tjedana stizali vojni pozivi. Iz MORH-a otkrivaju da je riječ o nastojanju formiranja pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga

“Riječ je o samo jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga Republike Hrvatske”, odgovorili su Novom listu iz Ministarstva obrane.

Pozivi su poslani osobama koje su takozana razvrstana pričuva. Radi se o koji onima određenu vojnu specijalnost, odnosno o onima koji su služili vojni rok ili su bili u Domovinskom ratu kao pripadnici borbenih jedinica ili su završili dragovoljno vojno osposobljavanje.

Mnoge je vojni poziv i te kako iznenadio, pa su dodatne informacije tražili u MORH-u, čak i putem društvenih mreža.

Poziv je stigao na adrese 15.000 ljudi, od čega će 9.000 njih biti potrebno za šest pukovnija Oružanih snaga. Višak poziva poslan je iz razloga jer nije poznato jesu li svi kojima su pozivi adresirani zaista vojno sposobni i upisani u vojnu evidenciju.

Obuka će početi na jesen, a najprije će biti ustrojene pješačke pukovnije u Zagrebu i Splitu.

Osposobljavanje će trajati četiri dana, a desetodnevnu obuku proći će i jedna pješačka satnija.

Za sada je nepoznat trošak formiranja šest pješačkih pukovnija. Prema podacima MORH-a, u tu je svrhu za ovu godinu iz državnog proračuna osigurano 1,5 milijuna kuna, donosi Novi list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari