POSKUPILE USLUGE

Promjene u zdravstvu od početka ove godine: Nekima će porasti troškovi

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Najviši iznos participacije popeo se na 580,88 eura

Od siječnja ove godine, svi koji nemaju dopunsku policu plaćaju veću participaciju za određene zdravstvene usluge.

Tako osiguranici, primjerice, po svakom danu bolničke zdravstvene zaštite plaćaju uvećavanu participaciju 13,29 na 17,70 umjesto prošlogodišnjih 13,29 eura.

Participacija za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, te za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u ambulantnoj fizikalnoj medicini i rehabilitaciji sada iznosi 4,41 euro. Participacija za specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite, za ortopedska pomagala i druge medicinske proizvode utvrđene listom tih pomagala i proizvoda iznosi 8,83 eura.

Za dentalna pomagala osobe od 18 do 65 godina plaćat će najviše 176,97 eura, umjesto prijašnjih 132,74 eura participacije, a stariji od 65 godina 88,46 umjesto 66,35 eura. Participacija što je plaćaju oni bez dopunskog osiguranja liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i za izdavanje lijeka po receptu dogodine se neće mijenjati i ostat će 1,32 eura.

Zakonom je određeno da osiguranici sudjeluju u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite, a taj iznos ne može biti manji od utvrđenog postotka proračunske osnovice. S druge strane, najviši iznos participacije po ispostavljenom računu za izvršenu zdravstvenu zaštitu ne može biti viši od 120,26 posto proračunske osnovice.

Proračunska osnovica za 2024. godinu iznosi 441,44 eura, a najviši iznos participacije popeo se na 580,88 eura.

Poskupljenje polica kod privatnih osiguravatelja

Privatne osiguravateljske kuće najavile su poskupljene polica dodatnog zdravstvenog osiguranja od 1. siječnja za tridesetak posto, uz obrazloženje da je usklađivanje cijena s inflacijom nužan potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga na temelju polica osiguranja. HZZO je rekao da zasad neće dizati cijene dopunskog osiguranja, kao što je i najavljeno pri donošenju zakonskih izmjena.

Za dio osiguranika s niskim primanjima dopunsko zdravstveno plaća država, a ovih dana provedeno je usklađenje prihodovnog cenzusa s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće u Hrvatskoj. Prema novom cenzusu, pravo na besplatno dopunsko osiguranje moći će ostvariti osiguranici ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura te samci ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno nije veći od 475,12 eura, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari