Prvi pokušaj propao – Sabor nije konstituiran!

Danas u 10 sati biti će održan prvi pokušaj konstituiranja Sabora, a prvi puta u povijesti nema saborske većine!

10:32 – Mlakar (HDZ) izjavio je da HDZ ne podržava izbor Podoljnjaka, na što je Podoljnjak povukao prijedlog. – SJEDNICA JE ZAVRŠILA! Sabor nije konstituiran!

10:30 – Zaprimljen je samo jedan prijedlog za predsjednika Sabora – Robert Podolnjak (Most). Već se trebalo pristupiti glasanju kada se da riječ javio i sam Podolnjak koji je izjavio da on prihvaća kandidaturu samo ako ga podrži i Domoljubna koalicija.

10:19 – Mlakar je već u ime kluba HDZ-a zatražio stanku od 15 minuta. Predsjedavajući Leko odgovorio mu je kako ne može to tražiti jer nije niti Sabor niti klub HDZ-a formiran.

10:15 – Leko je izvijestio da je sjednici nazočan 151 zastupnik. (Nadamo se da će tako biti na svakoj sjednici)

Zbog činjenice da niti jedna opcija nema saborsku većinu, sve do početka sjednice nećemo znati tko su kandidati za predsjednika Sabora, te da li će se Sabor konstituirati u prvom pokušaju. 76 zastupnika od njih ukupno 151 u saborske će klupe sjesti prvi put, a upravo taj je broj ruku potreban i da bi se formirala nova Vlada Republike Hrvatske.

Sve je izvjesnije da se Sabor danas neće konstituirati. Naime, jučer su iz SDP-a potvrdili kako su s Mostom dogovorili da danas na prvoj sjednici Sabora Most predloži Roberta Podolnjaka, profesora na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, za predsjednika Sabora. Mostovci su bili uvjereni da je i HDZ spreman podržati njihovog kandidata, no oni su to navečer odbili. Podsjetimo da je uvjet Mosta bio da se odluka donese konsenzusom, a s obzirom na to da ga nema, oni će svoj prijedlog najvjerojatnije povući.

sabor4 sabor3 sabor2 sabor1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari