TRAGIČNO PREMINULA NEDA ŠIMIĆ-BOŽINOVIĆ

Stradala pred veliko okupljanje performera koje je sama organizirala

U požaru koji je u srijedu navečer izbio na drugom katu zgrade na adresi Ružićeva 24 tragično je preminula 86-godišnja riječka multimedijalna umjetnica Neda Šimić-Božinović.

Svoju je umjetničku karijeru započela glumom u teatru Viktor Car Emin, nastupala je u Omladinskom kazalištu, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc.

Bavila se glumom, slikarstvom, kiparstvom, u kasnijoj dobi i pisanjem poezije. Usto, bavila se izradom originalnog nakita i minijatura.

Izdala je zbirku od stotinu izabranih pjesama “Vitezica lutalica”, a posljednjih desetak godina bavila se performansom, samostalno te u suradnji s drugim umjetnicima.

Uz Krešu Kovačičeka i Vladimira Wölfla bila je članica avangardnog glazbeno scenskog projekta The Rat Singers.

Na žalost, iznenadna smrt ove svestrane umjetnice dogodila se pred prvo veliko okupljanje riječkih performera koje je najavljeno 17. prosinca u OKC Palach, upravo u organizaciji Nede Šimić-Božinović. Zamišljeno je da tema ovog velikog okupljanja performera pod nazivom “Nek ne vladaju nama, nego sobom” bude sveopće loše stanje u Rijeci, državi i cijeloj planeti.

Podsjetimo, jučer nešto iza 18 sati središtem grada protutnjalo je više vozila Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, i već tada se dalo naslutiti da se u gradu događa nešto loše. Na žalost, strahovanja su se obistinila…

poster

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari