DVIJE ŽUPANIJE BEZ SLUČEJAVA GRIPE

Prošle sezone nijedan, a ove gotovo 3000 slučaja gripe

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više

Dolaskom pandemije koronavirusa, gripa u sezoni 2020./2021. gotovo da je nestala. Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) tada nije laboratorijski potvrđen niti jedan slučaj gripe, no ove sezone bilježimo oboljele gripe u broju koji je niži u odnosu na sezone gripe prije pandemije.

U Hrvatskoj je tijekom ove sezone, zaključno s 27. ožujkom 2022. godine, zaprimljeno ukupno 2 934 prijava oboljelih od gripe, od čega je 685 prijava stiglo u 12. tjednu 2022. godine. Prijave oboljelih pristigle su iz svih županija, osim Virovitičko-podravske i Splitsko-dalmatinske županije, kažu.

Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Krapinsko-zagorskoj (458,5) i Šibensko-kninskoj županiji (407,3), a slijedi ih Ličko-senjska županija (333,6).

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, ističu potom.

HZJZ se potom osvrnuo i na povećanu smrtnost pa navode kako se uz sezonu gripe uobičajeno povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone do sada je prijavljen jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija, kažu.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 12. tjednu bilo  je 38,6 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to isključivo virus gripe tip A. U svim subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A potvrđen je virus A/H3N2, zaključili su, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari