UBIJENO 12 POLICJACA

Prošle su 33 godine od pokolja u Borovu Selu. Samo je jedan krvnik ‘odležao’ tri godine

Ilustrativna fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL

U noći na 2. svibnja, dvije policijske patrole obavljale su rutinsku kontrolu na cesti Borovo – Dalj. Primijetivši srpsku zastavu na ulazu u Borovo Selo, krenuli su je skinuti

Prošle su 33 godine od brutalnog pokolja u Borovu Selu u kojem su pobunjeni hrvatski Srbi ubili 12 hrvatskih policajaca.

U noći na 2. svibnja, dvije policijske patrole obavljale su rutinsku kontrolu na cesti Borovo – Dalj. Primijetivši srpsku zastavu na ulazu u Borovo Selo, krenuli su je skinuti. Na njih je otvorena paljba iz privatne kuće. Dvojicu policajaca ranili su srpski pobunjenici i zarobili, a druga dvojica, također, ranjena uspjela su pobjeći autom.

Sljedeći dan, autobus s hrvatskim policajcima došao je osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekala ih je zasjeda. Ubijeno je 12, a ranjeno 23 hrtvatskih policajaca.

Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (36), Antun Grbavac (30), Josip Culej (25), Mladen Šarić (26), Zdenko Perica (26), Zoran Grašić (22), Ivica Vučić (30), Luka Crnković (21), Marinko Petrušić (25), Janko Čović (26), Željko Hrala (23) i Mladen Čatić (20).

Milan Marinković pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog ratnog zločina, mučenja i zlostavljanja zarobljenih osječkih policajaca Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Vrhovni sud smanjio mu je kaznu za šest mjeseci. Za iživljavanje nad ranjenicima optuženi su Dragan Rakanović, Milenko Mihajlović i Jovica Vučenović, no oni su bijegu. Dostupan je jedino Marinković pa je njegov postupak izdvojen.

I danas se očekuje polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja državnih i drugih izaslanstava, u Borovu, prijeratnom Borovu Selu

Ubojstvo 12 redarstvenika bio je jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koji je povijest kasnije označila prvom fazom agresije na Republiku Hrvatsku, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari