ZBOG NISKIH PLAĆA

Video | Prosvjed u srcu Europe. Plaća im triput veća nego u RH, košarica skuplja za euro i pol

U Belgiji je zbog prosvjeda kaos od zračne luke do željeznice. Otkazano je 60 posto letova. Zbog inflacije, plaća bi mogla za sedam posto rasti i europarlamentarcima

Sindikati su opet na ulicama Bruxellesa. Ovaj put ispred velike energetske korporacije.

“Ja radim u javnoj službi i javnim službama plaće nisu rasle 20 godina. Situacija je veoma teška za mnoge ljude. Prosvjedujemo ispred ENGIE-ja, proizvođača električne energije. Ova tvrtka stvara velike profite zbog energetske krize”, poručio je jedan od prosvjednika Stéphane Pepin.

Na ulicu je izašla i Sara Manii koja je nakon 40 godina rada u zasluženoj mirovini. Učiteljica je i radila je za 2500 eura.

“Ovdje sam da kažem: Bilo je dosta! Nije moguće da radite i ne možete platiti struju. Ovi ljudi zarađuju zato što mi radimo”, poručila je.

Među prosvjednicima i Caryol Elodie. Kaže plaće su premalene i nije moguće tako živjeti. “Nemamo dovoljno novca da izdržimo do kraja mjeseca, moramo platiti dječje aktivnosti i hranu”, rekla je.

Prosječna plaća u Belgiji je 2.623 eura. U Hrvatskoj je 852 eura, dakle, prosječna plaća veća je tri puta pa smo provjerili koliko koštaju banane, mlijeko, ulje, brašno i jaja u Belgiji, a koliko u Hrvatskoj.

Kad se zbroji belgijska košarica, ovih pet namirnica platili smo 9 eura i 16 centi. U Hrvatskoj, kad se podvuče crta isto košta 7 eura i 66 centi. Razlika je euro i pol – nešto više od 10 kuna.
U Belgiji je zbog prosvjeda kaos od zračne luke do željeznice. Otkazano je 60 posto letova. Zbog inflacije, plaća bi mogla za sedam posto rasti i europarlamentarcima. Biljana Borzan zastupnica je gotovo 10 godina, ovo joj je treći mandat, a kaže – ništa još nije službeno.

“Mogu reći da su cijene ovdje znatno porasle. Svega, stanovanja, režija. To je po stotinu i nešto posto više nego je bilo prije. Dosta je građana šokirano, rekla bih da su ovdje cijene skočile više nego u Hrvatskoj. I da je cijena života ovdje znatnije poskupjela”, kaže.
T
ako bi plaće europarlamentarcima u prosjeku mogle biti veće za 600 eura. Šefica Europske komisije radit će za više od 30 000 eura na mjesec, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari