'POGLEDAJU CIJENE I SAMO SE OKRENU'

VideoPROVJERA CIJENA: Nijemce mediji upozorili da je Hrvatska skuplja nego ikad. U pravu su! Evo zašto…

I ugostitelji su primijetili, neki kad pogledaju cijene samo se okrenu i odu…

Samo su sunce i more besplatni. Sve ostalo košta. I to znatno više nego lani. Od kugle sladoleda koja se cijeni i do 15, do pizze za 80-tak kuna. Zato neki gosti izbjegavaju štekate i po okrijepu odlaze u trgovine, izvještava Dragana Eterović za RTL.hr.

“Kuhamo same i kupujemo u trgovini, tako je manje skupo nego jesti u restoranu”, rekla je Belgijanka Felicie.

“Jeftinije nego u Finskoj. Pivo je 2 eura, u Finskoj je 9 eura. Mi smo sretni”, kazao je Finac Kovsti.

Cijena kave na Rivi poskupjela je od 2 do 3 kune. U ovom kafiću prošle godine šalica espresa bila je 11, ove godine 13 kuna. za neke prihvatljivo, a za neke preskupo.

Cijene svega su skočile, pa tako i jela u restoranima.

“Poskupljenje je išlo od 20 do 30 posto kako koji artikl. Primjerice tuna steak koji je prije bio 139 kuna, sad je 180. Puno su skočili ulazni troškovi, ali još uvijek se nitko ne žali na visoke cijene osim Nijemaca”, rekla je vlasnica restorana Jelena Tabak.

I ugostitelji su primijetili, neki kad pogledaju cijene samo se okrenu i odu.

“Vjerojatno stoga što su navikli da smo jeftinija destinacija. Ipak je porasla kvaliteta onoga što nudimo, porasla je kvaliteta turizma i ulazni troškovi. I moraju se naučiti da nismo više ona zemlja od prije u koju su dolazili. To je očito nekakav šok, koji su sad naletili”, rekla je Tabak.

Da Nijemcima više nismo povoljna destinacija primijetio je i jedan bavarski portal, koji upozorava da je pivo poskupjelo sa 12 na 19 , a ručak četveročlana obitelj može platiti više od 700 kuna. Rast cijena primijetili su i gosti koji stižu na odmor.

“Tako je i u Njemačkoj. To je zbog korona krize. Šteta je, ali razumijemo to”, rekla je Njemica Andrea.

“Ako ideš u luku, sve je skupo. Sve moraš platiti. Lijepa je pozicija, naravno. Ali kad odeš u male ulice, platiš manje”, kazao je David iz Njemačke.

“Neki su restorani skupi, ali mi ne idemo u restorane”, kaže Belgijanac Charline.

Splitski hotel s pet zvjezdica noćenje u najpovoljnijoj sobi prošle godine je naplaćivao oko 2500, a ove sezone 3100 kuna.

“Troškovi su išli gore, kako energenata, koji su išli 3 do 5 puta gore, a namirnice su rasle 20 do 40 posto. Mi smo korigirali naše cijene. Zasada ne osjetimo da smo pogriješili. Čini se da smo pogodili dobar omjer cijene I kvalitete. Svaki proizvod ima svog kupca”, rekao je direktor hotela Stjepko Bulić.

I cijene privatnog smještaja su porasle, ali turisti u Splitu se ne žale.

“Mi smo se sami organizirali i unajmili vilu bliže unutrašnjosti i to je odlično. Mislim, ako imaš volje sam pronaći hotel ili smještaj možeš uštedjeti dosta novaca tako”, kaže Britanac William.

“Nije preskupo kada usporediš s cijenama u Nizozemskoj. Čak je povoljno. Iako su gradovi kao Split i Dubrovnik malo skuplji”, rekao je Wim iz Nizozemske.

Za turiste je veći problem od cijena – muljanje.

“Najveći problem smo imali s taksijima. To je malo teže, ali inače je sve bilo odlično iskustvo”, kaže Britanac William.

“Bili smo prijatelj i ja u baru na plaži. Prekjučer smo isto bili i platili 380 kuna, a jučer smo isto to platili 45O kuna, za dva koktela i lulu”, kazao je Nijemac David.

Nema sumnje, Hrvatska je postala skuplja, ali najskuplja je s obzirom na standard i prosječnu plaću – za svoje građane, izvještava Dragana Eterović za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views