'RADIMO NA TOME'

Provjerili smo ukida li se APN i hoće li država subvencionirati najam stanova? Evo što su nam rekli

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Početkom veljače APN je najavio novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita, a tada su se pojavila i nagađanja o tome da je riječ o posljednjem krugu subvencija te da se mjera nakon toga ukida.

Početkom veljače APN je najavio novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita, a tada su se pojavila i nagađanja o tome da je riječ o posljednjem krugu subvencija te da se mjera nakon toga ukida.

Sredinom veljače pak, mediji su objavili da vlada planira uvesti subvencije za podstanare, bez dodatnih informacija o tome kako bi mjera mogla izgledati.

Poučeni iskustvom APN-a, neki su odmah krenuli upozoravati da bi subvencioniranje najma dovelo do istog rezultata kao i APN, odnosno do porasta cijena.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na naš upit o ukidanju APN-a odgovaraju da se mjera neće ukidati.

Dodatna ovlast u obnovi od potresa

“Novim Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom, APN-u se daje i dodatna ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeno i trajno zbrinjavanje osoba na potresom pogođenom području”, kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju kako je mjerom do sada – kroz sedam natječaja – zbrinuto 27.849 mladih obitelji u kojima je rođeno 6.426 djece, čime je tim obiteljima mjera produžena uz osnovnih 5 za dodatne 2 godine po djetetu.

Za ovu godinu za subvencije je osigurano oko 9,3 milijuna eura, a javni poziv za građane biti će otvoren oko mjesec dana, posjećaju iz Ministarstva.

‘Radimo na tome’

Na pitanje o modelu subvencioniranja najma stanova za mlade obitelji iz Ministarstva poručuju kako je model usmjeren jedinicama lokalne samouprave za subvencioniranje troškova najma stanova mladih i mladih obitelji na njihovom području, o čemu brine Središnji državni ured za demografiju i mlade.

“Radna skupina u ovom trenutku radi na kreiranju politika u vezi sa stambenim pitanjem mladih i mladih obitelji u Hrvatskoj. Kada budemo imali više informacija za javnost svakako ćemo iste pravovremeno komunicirati”, odgovorili su iz Središnjeg ureda na naš upit na ovu temu.

Stambena strategija do 2030.

Na pitanje, radi li država na strategiji stanovanja, budući da rješavanje stambenog pitanja u Hrvatskoj postaje sve veći problem, Ministarstvo podsjeća da, osim APN-a, država provodi nekoliko modela stambenog zbrinjavanja mladih obitelji kroz program društveno poticane stanogradnje POS i subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Navode da je po modelu POS-a od 2001. godine izgrađeno preko 8000 stanova u 231 građevini.

“U 2022. godini izgrađeno je 109 stanova u 12 objekata (Vis, Biogradu na Moru, Lovran, Kraljevica, Baška). U tijeku je izgradnja 427 POS stanova na osam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Umag (84), Rovinj (28), Sveti Filip i Jakov (24), Kutina (27), Prelog (20) i Solin (17). Osim navedenih lokacija, APN je ishodio lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana)”, navode iz Ministarstva.

Međutim, navode da je u pripremi i izrada Stambene strategije.

“Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je u izradi Stambene strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koja bi trebala dugoročno sagledati problematiku stanovanja u Hrvatskoj. U tijeku su pripremne aktivnosti na području stanovanja za potrebe daljnjeg rada i razvoja stambene politike, a u vezi s dokumentom Nacionalne razvojne strategije do 2030.”, navodi Ministarstvo u odgovoru na naš upit, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari