KAOS NA TRŽIŠTU

Video | Rast cijena nekretnina: ‘Priuštivost za kupnju je postao veliki problem’

Tako se kvadrat stana u Zagrebu prodaje po prosječnoj cijeni od 2400 eura po kvadratu. U Splitu se za kvadrat traži čak 3200 eura, u Rijeci 1900, a u Osijeku 1300 eura. Poznavatelji tržišta se nadaju pozitivnim promjenama nakon ukidanja APN-ovih subvencija

Kreće nova, osma runda APN-a. Dosad je na taj način zbrinuto 27 700 obitelji, a ovog puta se očekuje oko 5 800 prijava.

“Bez obzira na sve okolnosti na tržištu imamo jako velik broj upita i građani su još bolje pripremljeni nego na prethodnim natječajima.”, rekao je Vjeko Peretić, kreditni posrednik.

Projekt je toliko primamljiv da mu i ministri teško odolijevaju.

Tako je i ministar obrane Mario Banožić, iako već posjeduje stan, pitao povjerenstvo je li u sukobu interesa ako aplicira za subvenciju kojom bi izgradio kuću na zemljištu, također u njegovom vlasništvu.

No, dok neki, pa i ministri, hrle po subvencioniranih prvih pet godina otplate kredita, oni koji su to pravo ostvarili nisu potpuno zadovoljni.

“Taj iznos kojim je APN trebao pripomoći prilikom kupovine prve nekretnine se pretvorio u mizeran iznos. APN je možda pokrio iznos ove tu kvadrature na kojoj ja sjedim.”, istaknula je Josipa Tukara Komljenović iz Zagreba.

Korisnicima nije previše olakšao, a na tržištu nekretnina je, kažu stručnjaci, napravio kaos. Zbog državnih subvencija cijene stanova su odletjele u nebo.

Agent za nekretnine Filip Ćulibrk rekao je: “Kada nema APN-a, vlasnici nekretnina postižu i 15 posto niže cijene u odnosu na oglašene”.

Vlada reagira i gasi projekt.

“Ovo je zadnja takva subvencija. Da li će se ona u budućnosti nekada ponovno otvarati, ja se toplo nadam da neće biti za time potrebe.”, izjavio je ministaf financija Marko Primorac.

Cijene stanova i kuća u trećem tromjesečju 2022. u prosjeku su više za 14,8% u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Tako se kvadrat stana u Zagrebu prodaje po prosječnoj cijeni od 2400 eura po kvadratu. U Splitu se za kvadrat traži čak 3200 eura, u Rijeci 1900, a u Osijeku 1300 eura. Poznavatelji tržišta se nadaju pozitivnim promjenama nakon ukidanja APN-ovih subvencija.

“Sigurno će ukidanje APN-a dodatno potaknuti da tržište krene tržišno funkcionirati.”, komentirala je ukidanje APN-a stručnjakinja za investiranje Vedrana Likan.

Jer po trenutnim cijenama većina hrvatskih obitelji stan može teško priuštiti.

Obitelj s dvije prosječne zagrebačke plaće od 1187 eura za kupnju stan u metropoli od 60 metara četvornih trebala bi dignuti kredit od 150 tisuća eura. Po trenutnim tržišnim uvjetima, čak i s relativno povoljnom kombiniranom kamatnom stopom od oko 3,30 posto, za ratu kredita morala bi odvojiti gotovo 660 eura, odnosno više od četvrtine ukupnih primanja. Oni s lošijom kreditnom sposobnošću su u još goroj situaciji.

Financijsku sposobnost dizanja kredita kod mladih komentirala je Lana Mihaljinac Knežević, predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

“Priuštivost je, pogotovo za mlade koji kupuju prvu nekretninu postao jako veliki problem. Vrlo mali broj je njih kreditno sposoban.”, istaknula je.

Gase jednu mjeru, ali već najavljuju drugu – subvencioniranom najmu.

“Temeljem tog programa će se omogućiti, za što jesu i osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji, studente ili za sve mlade.”, rekao je o Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, o programu subvencioniranog najma.

Osigurana sredstva u proračunu, kaže Bačić, ali onaj tko proračun sastavlja o tome ne zna ništa.

“Ne znam je li netko nešto nespretno prenio ili što se dogodilo, ali da je donesena odluka o tome da će se subvencionirati najmovi, nije.”, poreknuo je ministar financija.

A to će, kažu, kritičari dodatno povećati cijene najma. No – zlatni kvadrati mnogima nisu nedostupni. Prošle godine je čak 60 posto nekretnina kupljeno gotovinom! I ne kupuju samo domaći. 12 tisuća stranaca kupilo je nekretninu u Hrvatskoj.

“Prošle godine, na nivou čitave Hrvatske u ukupnom broju prodanih stanova, odnosno kuća stranci su sudjelovali s 36 posto. Kada to spustimo na Jadran, ima lokacija gdje čak preko osamdeset, devedeset posto kupaca su bili stranci.”, rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine.

A dok ima tko plaćati, pa makar i imućni stranci, cijene nemaju razloga padati. Tako bi uskoro Hrvati u svojoj državi mogli živjeti i plaćati najam stranim vlasnicima nekretnina, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari