SISTEMATSKI PREGLEDI

Video | Prvašićima će se mjeriti povišen kolesterol u krvi: ‘Nije nužno povezan s težinom’

Od oko 35 tisuća prvašića povišenu razinu nasljednog kolesterola moglo bi imati njih 100 do 140

Uz testiranje i uobičajene liječničke preglede iduću generaciju prvašića čeka još jedna pretraga. Mjerit će im se i razina kolesterola u krvi, a kako će izgledati sistematski pregledi i zašto je važno kolesterol mjeriti od najranije dobi?

Kolesterol koji ne mora biti povezan s prekomjernom težinom. Imaju li ga prvašići- mjerit će se na sistematskom pregledu prije škole.

“Djeci se neće puno toga promijeniti. Djeca idu na vađenje krvi kao i do sada samo se radi dodatna laboratorijska pretraga iz te krvi. Kolesterolemija nije nužno povezana s težinom, može je imati i dijete koje nije pretilo jer se radi o genetskoj mutaciji”, objašnjava Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i medicinu NZJZ-a Dr. Andija Štampar.

Riječ je o nasljednoj metaboličkoj bolesti. Ako izmjerena razina kolesterola bude visoka djeca mogu biti upućena i na dodatne bolničke pretrage, a to je upozorenje i za druge članove njihove obitelji.

“Isto tako je važno da će se to odnositi i na njihove roditelje, odnosno izmjerit će kolesterol kod liječnika obiteljske medicine, ali i na njihovu braću i sestre jer ako se radi o porodičnoj kolesterolemiji moguće je da i netko drugi u obitelji ima povišene vrijednosti”, tvrdi Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj na godinu više od 22 tisuće ljudi umre zbog bolesti srca i krvnih žila. Upravo zato, poručuju stručnjaci, važno je od najranije dobi mjeriti razinu kolesterola u krvi.

“Možemo pretpostaviti da ćemo dijagnosticirati dosta djece koja će biti nositelji te genske mutacije i bit će oboljeli a da to ne znaju i koji bi da se na vrijeme ne otkrije umrli od kardiovaskularnih bolesti daleko daleko prerano”, izjavio je Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Sistematski pregledi pa tako i mjerenje kolesterola u krvi za upis u osnovnu školu počinju u ožujku.

“Mislim da je to dobro, nije ništa previše, treba malo više kontrolirati pogotovo s obzirom na to kako se djeca hrane”, kazala je Renata Demirov iz Zagreba.

“I za roditelje je bolje da otkriju sada i krenu s pravilnom prehranom nego da ih puste do srednje škole”, poručuje Nikolina Šimecki iz Zagreba.

Od oko 35 tisuća prvašića povišenu razinu nasljednog kolesterola moglo bi imati njih 100 do 140. Uz rano otkrivanje ključni su pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, za danas.hr donosi Zorana Čičak Kulić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari