TKO ĆE NAS LIJEČITI?

Video | Niti jedan liječnik nije prijavio specijalizaciju na Hitnoj! Što to znači za pacijente?

Mladi se studenti još stignu sto puta predomisliti, ali već sada znaju da u hitnu neće nitko do njih

Baš nitko ne želi raditi na hitnoj pomoći, svi bi mladi liječnici bili dermatolozi, plastični kirurzi ili radiolozi. Pokazao je to natječaj za specijalizacije u pet velikih hrvatskih bolnica raspisan prošlog mjeseca. Što to znači za pacijente, ali i što govori o hrvatskom zdravstvu?

Mladi se studenti još stignu sto puta predomisliti, ali već sada znaju da u hitnu neće nitko do njih.

“Za sada me najviše zanima endokrinologija”, kaže Laura Trbušić, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

“Možda zbog uvjeta i trenutne situacije s medicinarima u Hrvatskoj, a trenutna situacija nije baš najbolja”, poručuje Ivan Udiljak, student Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ali je to najbolji posao na svijetu, ako se pita njihovog starijeg kolegu.

“Dinamičan je, zahvalan je, brz je, rezultati se postižu odmah. Nema puno okolišanja i mudrovanja. Potezi se brzo vuku i rezultati se brzo vide. Lijep je to posao jako”, poručio je Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog prijema KBC-a Zagreb.

Pa zašto ga, onda, nitko ne želi?

“Zato što je to težak posao, odgovoran. Ne možete ići ranije s posla, nemate puno veću plaću ili imate manju plaću. Nemate, zapravo, nikakav benefit da radite jedan od najodgovornijih poslova u medicini”, tvrdi Gornik.

A možda je problem i u tome što se hitna ne može raditi privatno? Predsjednica povjerenstva Hrvatske liječničke komore misli da razlog ipak nije taj.

“Vjerujem da su mlade kolege upoznati koliko starije, iskusne kolege provode na poslu i koliko imaju broj prekovremenih sati, koliki je veliki burn out i očekivano je da mlađe kolege biraju specijalizacije koje će im donijeti dobar omjer privatnog i poslovnog segmenta života”, objašnjava Marija Rogoznica, predsjednica Povjerenstva HLK za mlade liječnike.

Nije specijalizacija hitne medicine jedina koja je trenutno nepopularna. Iako se svijet posljednjih godina suočavao s velikom zdravstvenom COVID krizom pa se očekivalo da će porasti zanimanje za te grane medicine to se nije dogodilo.

“Specijalizacije za koje je interes najmanji su ove godine klinička imunologija i alergologija i infektologija što nas je pomalo i iznenadilo”, kazao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Nitko ne bi radio hitne slučajeve, ali bi svi operirali usnice i ubrizgavali filere. Ako se ovakav trend nastavi mogli bi postati nikad ljepše, ali nikad bolesnije društvo, za danas.hr prenosi Ružica Đukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari