MI OPET - TROŠIMO KAO NIKADA

Video | Prvi Božić u eurima: Kilogram bakalara skuplji za 6 a purice za 4 eura: Ipak, u jednom lancu su šokantno jeftina – jaja!

Država tako uzima više poreza, a mi – opet – trošimo kao nikada. Tako smo 2020. godine potrošili 1,8 milijardi eura, dok bismo ove godine, prema procjenama, mogli prijeći 3 milijarde eura

Uskoro slavimo svoj prvi Božić u eurima – kuće diljem Hrvatske za dva će tjedna mirisati na puricu, janjetinu, svinjetinu… No, bit će gorkog okusa jer je sve skuplje nego ikad prije – 17 posto u odnosu na lani, a čak 33 posto u odnosu na preklani, donosi RTL Direkt, javlja Danas.hr.

“Pretjerano je, zapravo, sve ovo”, kazala je jedna gospođa, no nije jedina koja tako misli. Svi su jednako bijesni, tužni, razočarani i jadni – na tržnici, u mesnici, u velikoj trgovini, ali i u malom kvartovskom dućanu…

Ipak, u jednom je lancu bila šokantno niska cijena jaja prošli vikend.

“Okej, to pakiranje jaja je na jednom mjestu 9 kuna, nije svugdje naravno. U ovom trgovačkom lancu su jaja duplo skuplja i zato je dosta teško uspoređivati pojedine artikle iz godine u godinu jer uvijek su te nekakve poluakcije, sniženja i ne zna se točan broj”, objasnio je Ivan Skorin. “Ako se gleda blagdanska košarica prema jednim izračunima ovog prosinca je 17,32 posto skuplja nego lani, a ako uspoređujemo s 2021. 32,95 posto skuplja”, dodao je.

‘To je dobro za nas – s jedne strane, a da se svi ne lažemo dobro je i za državu’

Novinari iz Večernjaka analizirali su cijene 20 istih artikala, a najviše se istaknula dalmatinska suha šunka koja je skočila s otprilike 10 eura za kilu na čak 23.

“Pa gledajte, kupci se žale s tim da dobavljači… evo, opet su krenule nekakve najave od 1. siječnja. Neki su poslali, ja doslovno ne razumijem zašto se stalno dižu cijene. Gorivo se stabiliziralo, struju subvencionira država…”, kazao je Siniša Dobraš, vlasnik male zagrebačke trgovine.

“Nažalost, percepcija trgovine je uvijek takva. Premalo se govori o tome koliki su nama troškovi. Imate trgovački lanac za trgovačkim lancem koji najavljuje da povećava materijalna prava za radnike iduće godine…”, ispričao je Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

Tako su se, primjerice, dva kilograma janjetine prošle godine mogla naći za 21 euro, a ove godine za 24. Isto tako, bakalar – prošle godine jedan kilogram iznosio je 37 eura, a ove godine čak 43. Dva kilograma smrznute purice prošle godine stajalo je 14 eura, dok ove godine 18.

“Naš potrošač je, rekao bih, vrlo onako otporan i rezistentan potrošač. To je dobro za nas – s jedne strane, a da se svi ne lažemo dobro je i za državu”, kazao je Čupić.

Država tako uzima više poreza, a mi – opet – trošimo kao nikada. Od 2020. godine penjali smo se s potrošenih 1,8 milijardi eura na 2,3 milijarde. Zatim smo skočili na rekordnih 2,8 milijardi eura, a ove godine, prema procjenama, prelazimo 3 milijarde eura potrošnje u prosincu.

“A što ćemo? Slušamo i kažemo – nismo mi krivi. Realno, mi nismo”, rekao je Dobraš. A svaki zalogaj ovogodišnje francuske salate bit će skuplji nego ikada – osim jaja, ako budu na akciji, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari