DVIJE DJEVOJKE

Prvi istospolni brak sklopljen u Crnoj Gori

Foto: Sofia Hernandez/Unsplash

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine

Vjenčanjem dviju djevojaka u Crnoj Gori je u nedjelju sklopljen prvi istospolni brak.

Prema riječima lokalne dužnosnice u Budvi, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu s crnogorskim zakonom, a riječima pjesnika Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu objašnjeno je i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

“Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo zakon o životnom partnerstvu i želimo im sreću i puno ljubavi u zajedničkom životu,” rekla je Miljana Vukotić Jelušić.

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine. Dosad se za sklapanje braka prijavilo dvadesetak LGBT parova.

Tim su zakonom LGBT osobe dobile ista prava kao i heteroseksualni parovi, osim usvajanja i starateljstva nad djecom. Usvajanju zakona najviše se protivila Srpska pravoslavna crkva smatrajući da se njime razara tradicionalna obitelj, javlja Hina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari