PRVI POTEZI: HDZ i Most spremaju udar na općine i gradove: izgubit će stotine milijuna kuna!

Zakoni žestoko udaraju po troškovima jedinica lokalne uprave i samouprave

Ana radi u odjelu za financije Grada Šibenika i bavi se proračunom. Plaća joj je 4400 kuna, a od lani obim njenog posla se učetverostručio.

“Prošle godine su otišle dvije kolegice u penziju i ja sam preuzela njihov posao”, ispričala je Ana Banovac, viši referent za proračun.

A možda će preuzeti i još koji jer suradnju s HDZ-om MOST je uvjetovao i izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi kojima bi općine gradovi i županije za zaposlenike morale umjesto dosadašnjih 20, izdvajati najviše 15 posto proračuna.

“Mislim da je to jako loša odluka jer svaki put je udar na lokalnu samoupravu. Mislim da trebaju naći neki drugi put”, dodala je Ana.

Prema posljednjim podacima ministarstva uprave u općinama, županijama i gradovima zaposleno je 13 i pol tisuća ljudi. MOST misli da se na njima da znatno uštedjeti.

“Na onaj pravi način da će vidjeti da se novac namijenski troši za njihovu bolju kvalitetu života, a ne samo za plaće nekih koji su bili dragi”, kazao je Božo Petrov, predsjednik MOST-a.

“…tako da jedinice lokalne i područne samouprave imaju vremena za prilagodbu, treba izmjeriti pravi učinak ovog zakona”, rekao je Andrej Plenković.

MOST-ovo inzistiranje na ovoj reformi i HDZ-ov otpor ne čudi kada se u obzir uzme da od 126 gradova HDZ vlast ima u 51, a MOST u četiri. Od 21 županije MOST pak ne kontrolira niti jednu pa ni tu neće morati štedjeti u svom dvorištu. Župan primorsko-gorasnki tvrdi da MOST predlaže nešto o čemu ne zna ništa.

“Ukoliko smatraju da nešto trebaju onda trebaju imati partnerski odnos s institucijama županija, općina i gradova pa pitati te ljude što misle o tim prijedlozima”, tvrdi Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski.

Osiječki gradonačelnik kaže kako je on za to da se o izmjenama Zakona raspravlja, ali ne na ovaj način.

“Ne treba ga otvarati politički, već profesionalno, upravno, da se napravi bolja organizacija da sustav postane profesionalan i funkcionalan, a ne birokratiziran”, prokomentirao je Ivica Vrkić.

Gradonačelnik Šibenika misli kako se šalje poruka da je svaka lokalna samouprava – sama sebi svrhom i mjesto za uhljebljivanje.

“Vjerujte mi – ne u ime grada Šibenika, ja bih rekao u ime većine gradova, lokalne, regionalne razine da ipak to nije dominantno i da to nije temeljni problem”, osvrnuo se Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

S time se slažu i stručnjaci.

“Zapravo se neće ništa puno promjeniti jer i mnoge lokalne jedinice i sada imaju manje troškove, one koje imaju veće neće ssmanjiti niti će se same ukinuti, treba ih ukinuti netko drugi”, pojasnio je Ivan Koprić, stručnjak za javnu upravu.

Možda i veći problem je 60 tisuća zaposlenih u državnim službama i neprekidno zapošljavanje novih unatoč zabranama. Tako je ovog ljeta HZZO-o zaposlio čak 85 ljudi, a otkriveno je i kako su čak četiri ministarstva protuzakonito zaposlila 18 ljudi.

“Tu isto tako ima jako velikih prostora za racionalizaciju i za postavljanje nekakve normalnije organizacijske strukture koje su postavljene prema svrhama koje se želi postići”, dodao je Koprić.

A što će se postići MOSTO-vim Izmjenama Zakona o plaćama znat će se nakon 2018. kada bi one trebale zaživjeti.

Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari