SAJAM STIPENDIJA U RIJECI: Pedeset hrvatskih i 12 stranih izlagača

U Zagrebu je počeo, u Rijeku stiže sajam stipendija. Studente i njihove roditelje očekuje više od 50 izlagača iz Hrvatske i još 12 država svijeta. Odgovaraju na sva pitanja, a nude i speed dating sa studentima koji su zahvaljujući stipendijama otišli studirati u inozemstvo.

Institut za razvoj obrazovanja organizira 5. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci koji će se održati u četvrtak, 13. listopada 2016. na Sveučilištu u Rijeci u zgradi Sveučilišnih odjela, Radmile Matejčić 2, od 10 do 15 sati.

Paralelno s izlagačkim dijelom Sajma, održat će se i bogat popratni program koji se sastoji od okruglog stola na temu priznavanja razdoblja studija provedenog u inozemstvu, predstavljanja prvog nacionalnog istraživanja o internacionalizaciji visokog obrazovanja u Hrvatskoj, niza predavanja i radionica o programima stipendiranja i mogućnostima za programe akademske razmjene i mobilnosti namijenjenih učenicima i studentima.

Popratni program Sajma stipendija i visokog obrazovanja donosi aktualne teme iz politika visokog obrazovanja, kao i teme vezane za financijsku potporu za studij te mogućnosti akademske mobilnosti i razmjene za vrijeme studija, primarno namijenjene učenicima i studentima Sveučilišta u Rijeci.

U sklopu popratnog programa Sajma održat će se okrugli stol na temu „Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija i razdoblja studija u inozemstvu: jesmo li otklonili prepreke?“. Okrugli stol okupit će govornike koji će govoriti o priznavanju razdoblja studija i priznavanju visokoškolskih obrazovnih kvalifikacija iz inozemstva u svrhu daljnjeg obrazovanja na hrvatskim visokim učilištima te o priznavanju visokoškolskih obrazovnih kvalifikacija u svrhu zapošljavanja u Hrvatskoj. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Sveučilišta u Rijeci te studenata iz Erasmus Student Network-a.

Osim okruglog stola na Sajmu će se održati i „Predstavljanje prvog nacionalnog istraživanja internacionalizacije visokog obrazovanja“ Agencije za mobilnost i programe Europske unije. S ciljem internacionalizacije visokog obrazovanja, Hrvatska je sudjelovala u Programu za cjeloživotno učenje EU (LLP) te u njegovom sektorskom programu Erasmus od akademske godine 2009./2010. do završetka provedbe programa u akademskoj godini 2013./2014.

U tom razdoblju mogućnost odlazne mobilnosti iskoristilo je 4,189 studenata te 1,057 nastavnika i nenastavnog osoblja s hrvatskih visokih učilišta. Sudjelujuća visoka učilišta ostvarila su više od 9.5 milijuna eura doprinosa iz spomenutog programa. Dolazna studentska mobilnost snažno raste od 2011. te je ostvareno 1,769 mobilnosti do 2014. godine. Agencija za mobilnost i programe EU, koja je provodila program na nacionalnoj razini, pokrenula je istraživanje utjecaja LLP-a na podizanje kvalitete odgojno-obrazovnih institucija te će u sklopu predavanja na Sajmu predstaviti rezultate istraživanja.

Iz programa Sajma posebno izdvajamo i predavanja namijenjena učenicima i studentima Sveučilišta u Rijeci. Predstavnici Ureda za mobilnost/Erasmus Sveučilišta u Rijeci održat će predavanje pod nazivom: „Erasmus – mogućnosti za odlaznu mobilnost za studente Sveučilišta u Rijeci“ putem kojega će studenti moći saznati više o Erasmus stipendijama i natječajima koji su im dostupni za vrijeme studija.

Studenti i učenici će se također moći informirati o stipendijama, programima razmjene i uvjetima za prijavu na natječaje u sklopu predavanja Instituta za razvoj obrazovanja. Za sve studente/ice koji za vrijeme studija intenzivno razmišljaju o mogućnostima za zapošljavanje posebno će biti zanimljiva i korisna radionica na temu „Kako pronaći prvi posao?“ koju će održati Rochester Institute of Technology (RIT).

Ovogodišnja Zemlja partner Sajma, Njemačka će se u programu Sajma predstaviti kroz prezentaciju za posjetitelje Sajma pod nazivom: „Info-Café: Stipendije i studijski programi u Njemačkoj“. Cilj ove prezentacije je predstaviti stipendije dostupne studentima Sveučilišta u Rijeci za studentsku razmjenu i programe mobilnosti te za stručnu praksu u Njemačkoj za vrijeme njihovog studija. Također, posjetitelji će imati priliku razgovarati sa stipendistima koji su pohađali studijske programe na njemačkim visokoškolskim institucijama te kroz njihova iskustva saznati korisne informacije iz prve ruke.

Detaljan raspored programa Sajma dostupan je na poveznici: http://www.stipendije.info/hr/sajam/program.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari