PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ! Građani se žalili na bezobraznu državnu službenicu, pa je dobila otkaz

Građani su se uglavnom žalili na psihičko maltretiranje, nepoštivanje, omalovažavanje, neodgovaranje na poruke i pozive, višesatno čekanje ispred ureda

Kolike su šanse da državni ili javni službenik nakon 30 godina rada dobije otkaz? U Hrvatskoj gotovo nikakve, ali jedan takav slučaj se dogodio u Karlovcu, piše Jutarnji list.

Stručna savjetnica nezaposlenima u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Mandica Skuljan, dobila je otkaz jer se grubo odnosila prema nezaposlenima, vrijeđala ih i omalovažavala.

Skuljan je podnijela tužbu u kojoj je zatražila da je vrate na posao i isplate joj razliku plaža, no Općinski sud u Karlovcu je presudio u korist HZZ-a.

Iz HZZ-a tvrde kako je njihova zaposlenica imala problema s organizacijom vremena i poslovnih aktivnosti i nije se fokusirala na bitno.

“Htjela upoznati svoje stranke pa je previše vremena trošila na pojedince, baveći se trenutno nebitnim stvarima za posredovanje, tražeći nepotrebne potvrde, kopirajući nepotrebne dokumente, tražeći od stranaka da potpisuju nepotrebne izjave, pišući nepotrebno duge zabilješke i tako joj se stvarala gužva”, obrazlažu iz HZZ-a.

Njezini nadređeni kažu kako su joj ispočetka pomagale kolegice, ali da su ubrzo počele pristizati i žalbe nezaposlenih te je u tri mjeseca čak 70 osoba tražilo promjenu savjetnika.

Obrazlažući zahtjeve za promjenom savjetnika, nezaposleni su se uglavnom žalili na psihičko maltretiranje, nepoštivanje, omalovažavanje, neodgovaranje na mail-poruke i pozive, višesatno čekanje ispred ureda, nedostatak elementarnog osjećaja za čovjeka, ljudskosti i empatije, nemogućnost uspostave normalnog i korisnog kontakta, neuljudnosti, otresitosti. Njezino ponašanje opisuju bahatim, bezobraznim, neprofesionalnim, neljubaznim, kažu da od nje doživljavaju “neprimjerene verbalne napade i izderavanja”, što je kod njih izazivalo “nemir, stres pa čak i strah”.

Madnica Suknjal se branila kako nezaposlene osobe svoje zahtjeve temelje na doživljajima nje kao savjetnice, a ne na materijalnim dokazima.

“Ta zamka je omogućila nadređenim osobama da organiziraju prikupljanje izjava nezaposlenih i organiziraju otkazivanje mog ugovora na način kojim su me lišiti bilo kakvih prava, kako onih na temelju dugogodišnjeg radnog odnosa, tako i onih koji bi mi pripali kao nezaposlenoj osobi. Nakon svega proživljenog u zadnjih sedam godina, osjećala sam se izigrano, prevareno i nasamareno i jako umorno i bolesno od svega. Moj psihički oporavak od svega proživljenog trajao je duže od godinu dana, dodatno opterećeno činjenicom da si nisam mogla osigurati kvalitetniju obranu i angažirati odvjetnika koji bi me zastupao u radnom sporu”, rekla Skuljan za Jutarnji.

Sve joj je, dodaje, bilo namješteno, te navodi da je nekoliko mjeseci primala ozbiljne telefonske prijetnje.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views