'POJAVILE SU SE NOVE PRIJETNJE'

Putin priznao: ‘Situacija je iznimno teška! Nužno je brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere’

Foto: twitter

Putin je naredio Federalnoj sigurnosnoj službi da pojača nadzor ruskog društva i granica zemlje kako bi se borila protiv ‘pojave novih prijetnji’ iz inozemstva te domaćih izdajnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je situacija u četiri područja Ukrajine koja je Moskva proglasila dijelom Rusije “iznimno teška” i naredio sigurnosnim službama da pojačaju nadzor kako bi osigurale svoje granice i borile se protiv novih prijetnji.

Putin je to rekao na Dan sigurnosnih službi, koji se obilježava u Rusiji, a nakon što je Kijev uputio zahtjev Zapadu za dodatnim naoružanjem jer su ruske bespilotne letjelice ponovno pogodile energetske ciljeve u Ukrajini i dok raste strah da bi se i Bjelorusija mogla uključiti u rat protiv Ukrajine, piše Reuters.

Priznao da invazija ne ide glatko

Putin je naredio Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB) da pojača nadzor ruskog društva i granica zemlje kako bi se borila protiv “pojave novih prijetnji” iz inozemstva te domaćih izdajnika. U rijetkom priznanju da invazija na Ukrajinu ne ide glatko, Putin je upozorio na tešku situaciju u ukrajinskim regijama koje je Moskva pripojila u rujnu te je naredio FSB-u da osigura sigurnost ljudi koji tamo žive.

“Moramo ojačati aktivnosti graničnih službi i FSB-a. Svaki pokušaj narušavanja (granice) mora se brzo i učinkovito spriječiti svim snagama i sredstvima koja su nam na raspolaganju, uključujući mobilne jedinice i specijalne snage”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je FSB-u dao naputak da maksimalno koristi operativni, tehnički i ljudski potencijal u cilju strože kontrole društva. Pojačanu budnost zatražio je i od protuobavještajnih službi, uključujući i vojnu obavještajnu službu.

‘Spriječiti aktivnosti stranih službi’

“Nužno je odlučno spriječiti aktivnosti stranih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere”, rekao je Putin.

FSB, na čijem je čelu Putinov bliski suradnik Aleksandar Bortnikov, pojačano će nadzirati masovna okupljanja, strateška postrojenja i energetsku infrastrukturu.

Putin je u ponedjeljak prvi put od 2019. godine posjetio Bjelorusiju gdje su on i njegov kolega Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare kasno navečer veličali bliske veze dviju zemalja, gotovo i ne spominjući Ukrajinu. Lukašenko je ponovio da nema namjeru slati trupe svoje zemlje u Ukrajinu, gdje je invazija Moskve teško posrnula s nizom povlačenja s bojnog polja pred velikom protuofenzivom.

Kremlj je u ponedjeljak odbacio sugestiju da je Putin htio potaknuti Bjelorusiju na aktivniju ulogu. Novinska agencija RIA Novosti citirala je glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da su takva izvješća “neutemeljena” i “glupa”, prenosi net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari