PRVENSTVO IZNENAĐENJA

Od Muska do Ronaldinha, od sumnjivih penala do najvećih iznenađenja: Sve o najluđem SP-u ikad

Na tribinama nema tko nije bio: od Elona Muska i Zorana Milanovića preko Emmanuela Macrona do Ronaldinha. Prvi put su na svjetskom sudile žene, prvi put smo upoznali pristojne navijače. O najvećim iznenađenjima, najvećim pogreškama i detaljima koji su obilježili Katar: u priči naše ekipe

Prvenstvo puno iznenađenja. Prvo su Japanci izbacili Nijemce, Saudijci pobijedili Argentince, Hrvati Brazilce, a onda se s prvenstvom oprostila Belgija i Portugal. Ali nitko nije iznenadio kao Maroko.

“Mislim da je ovo Svjetsko prvenstvo prije svega pobjeda Maroka i Marokanaca, jer ono što smo učinili je nevjerojatno i za povijest”, govori marokanski navijač Ghali Harti.

“Nikad u povijesti afrička reprezentacija otišla ovako daleko, igrala ovako dobro. Ali uvijek se na Svjetskim prvenstvima dogode neka iznenađenja. Bili smo i mi jedno 1998. Ali, kada gledate povijest Svjetskih prvenstava, gotovo nikada se ne dogodi da male reprezentacije uspiju doći do kraja. Razlog – velike reprezentacije koje pokazuju svoju kvalitetu da mogu do kraja ići u ovako ludom tempu”, kazao je sportski novinar Bernard Jurišić.

Najveće iznenađenje i loši gubitnici. Marokanci su se žestoko razljutili na suca, kojeg su čak naganjali po terenu nakon utakmice s Hrvatskom. Čak su uputili i službeni dopis FIFA-i zbog lošeg suđenja u utakmici s Francuzima. A Marokanski navijači su nakon svakog poraza, svake pobijede – radili nerede.

Ali zato smo upoznali i navijače kakve dosad nismo. One koji za sobom čiste jer tako pokazuju poštovanje prema mjestu na koje su došli. Najpristojniji i najuredniji navijači prvenstva. Arigato.

“Glavni cilj nam je ispuniti stadion plavom bojom pomoću plavih plastičnih vrećica. A kako ionako imamo vreće za smeće, samo počistimo smeće na putu kući. Tako mi razmišljamo”, kazao je japanski navijač Masaya Fukumori.

I dok Japanci razmišljaju ekološki, predsjednik FIFA-e Infantino ne razmišlja uopće.

“Osjećam se kao Katarac. Osjećam se arapski. Osjećam se gay i kao osoba s invaliditetom. Zaboravio sam i da se osjećam kao žena”, govori predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Izjavio je i da na prvenstvu nije bilo političkih poruka. Valjda jedino on nije vidio da iranski nogometaši nisu pjevali himnu, nije vidio ni da su Marokanci slavili s palestinskom zastavom, a očito ni Nijemce koji su držali ruke preko usta – jer nisu smjeli nositi traku u duginim bojama.

“Bravo za Njemačku. Možda bi se poslala i snažnija poruka, da se to komuniciralo kao zajednička izjava svih”, govori pomoćni trener danske reprezentacije Morten Wieghorst.

Hvatali su se mnogi za glavu kada su bili u pitanju suci. Brojni su penali bili upitni, a posebno oni dosuđeni Argentincima. Ali, pisala se i sudačka povijest u Katru. Stephanie Frappart prva je žena koja je sudila na Svjetskom prvenstvu za muškarce.

“Mislim da je najveći problem taj VAR koji je trebao raščistiti mnoge sumnjive situacije i napraviti nogomet čistijim i jednostavnijim – samo nas je dodatno zbunio. Više nitko ne zna kad se javlja taj VAR”, dodaje novinar Jurišić.

Od Ronaldinha do originalnog Ronalda, nema tko se nije pojavio u svečanim ložama. I kćer od Donalda Trumpa s Jaredom Kushnerom, i Novak Đoković, MMA borci.
Saznali smo da nogomet prati i Elon Musk koji nas je obavijestio da je svaki francuski gol bio popraćen a 24 tisuće tvitova u sekundi.

“Bila je privilegija biti dio ovog svega, privilegija kao navijača da prisustvujem na toliko utakmica koje su se igrale u jednom danu i da vidim uzbuđenje i zabavu koju su ljudi ovdje proživjeli. Bilo je nevjerojatno”, kazao je David Beckham.

U Rusiji je na kiši grlila reprezentativce, ljubila pehar i evo je opet u Katru. Privukla je pažnju kada je došla na tribinu u narodnoj nošnji i Luis Vuitton majicu na kvadratiće. A bila je i glavna zvijezda u svečanoj loži gdje je finale gledala s Ibrahimovićem i Macronom.

Ali ipak se najviše se pričalo o najpoznatijoj hrvatskoj navijačici – Ivani Knoll. O tome je li primjereno obučena, o tome koliko ima pratitelja, o tome zašto ju je katarski emir slikao, o tome je li ona zapravo projekt hrvatskih tajnih službi koji zbunjuje srpske mladiće.

I to je to. Opraštamo se od velikana, dolaze novi, Harry Kane još jednom je promašio ključni penal, Ronaldo nema klub, a reper Drake i nije neki prognostičar. Uložio je milijun dolara na pobjedu Argentini u prvih 90 minuta. Otišlo je to u produžetke, otišli su i Drakeovi milijuni. Eto, na ovom prvenstvu baš ništa nije bilo sto posto sigurno, piše danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari