RUSIJA PRIJETI

Video | Putin se htio ‘zaštititi’, a isforsirao je širenje NATO saveza: Prijeti li treći svjetski rat? Evo što kaže Cvrtila

‘Treći svjetski rat mogao bi biti samo dalekometnim raketama, odnosno nuklearnim naoružanjem’, rekao je Vlatko Cvrtila

Vladimir Putin je neki dan na vojnoj paradi kazao kako se NATO sve više približavao granicama Rusije i da je time njegovoj zemlji prijetila neposredna opasnosti. Zato je, kaže, morao intervenirati – da spriječi agresiju. 

Sada se svijet pita što će Putin učiniti kada Finska uđe u NATO. Karta bi nakon toga izgledala opasno u ruskim očima, bila bi okružena sa svih strana. 

Trebamo li se bojati trećeg svjetskog rata, RTL Direkt je pitao geopolitičkog stručnjaka Vlatka Cvrtilu.

“Bit će sigurno verbalnih napada, bit će prijetnji. Već vidimo prijetnje nuklearnim oružjem, koje se stalno spominje i izaziva veliki strah. ‘Sad trenutno imamo ukrajinski rat. Treći svjetski rat podrazumijevao bi da postoji vjerojatnost, na jednoj ili na drugoj strani, da može postići neke ciljeve tim svjetskim ratom. Očito je, i Ukrajina je to pokazala, da Rusija ne može povesti nikakav konvencionalni sukob koji podrazumijeva pokret kopnenih snaga. To smo vidjeli u Ukrajini, da im baš tamo ne ide, a upotrijebili su sve svoje jake snage. Treći svjetski rat mogao bi biti samo dalekometnim raketama, odnosno nuklearnim naoružanjem”, rekao je Cvrtila za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari