KREMLJ VODI DVIJE BITKE

Putin u problemu? Generali se u strahu međusobno optužuju za neuspjehe, a tu su i tužbe nečasno otpuštenih

Foto: Twitter/

Britanski su vojni dužnosnici utvrdili da Rusija vodi i logistički rat oko opremanja svoje vojske, ali ima i problema s prebacivanjem odgovornosti među zapovjednim kadrom za neuspjehe u Ukrajini

Već nakon prvih nekoliko tjedana postalo je jasno da rat u Ukrajini ne ide po planovima Vladimira Putina i kremaljskih generala. Čini se kako Kremlj zapravo vodi dvije bitke; jednu u Ukrajini, a drugu na logističkom planu, odnosno na osiguravanju opskrbe oružjem i opremom. Čak je moguće da pojedinim jedinicama nedostaje streljiva ili raketa.

“On potencijalno ima problem, jer je stopa izdataka i žestina borbe potpuno drugačija od one koju je planirao 24. veljače. Govorimo o ozbiljnom utjecaju na njihove oružane snage. Vidjeli smo da je 25 posto njihovih snaga efektivno neučinkovito, bilo kroz ubijene ljude ili kroz štetu njihovim taktičkim bojnim skupinama”, rekao je za Daily Mail načelnik britanskog Stožera obrane, admiral sir Tony Radakin.

Raskol u Glavnom stožeru

U međuvremenu je nastao raskol, jer se generali sad međusobno optužuju za sve veći broj neuspjeha na bojišnici u strahu od toga da će ih Putin jednostavno ukloniti. To je primijetio i ministar obrane Ben Wallace koji tvrdi da su generali poslani na teren “da razriješe kaos u kojem se nalaze vičući na ljude, što obično ne daje najbolji rezultat”. Ustvrdio je da je čak i Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera ruske vojske, poslan u Ukrajinu kao žrtveno janje.

“Svi su oni žrtvena janjad. Trebaju biti oprezni ako sami upravljaju nečim unutar ruskog sustava, jer to možda neće trajati dugo. Postoje napetosti u sustavu. Koliko god poštivali bivšeg KGB-ovca, jer je jak vođa, ruski će Glavni stožer postati odgovoran za njegov nered”, rekao je Wallace.

Dodao je da Putin nema nikoga među svojim suradnicima i savjetnicima tko bi mu rekao da jednostavno odustane od Ukrajine. Admiral Radakin tvrdi da, iako je postojala mogućnost da ruske postrojbe zaista zauzmu Donbas, nisu imale vremena za potrebna poboljšanja i pripremu nakon povlačenja iz okolice Kijeva.

“Svakodnevno vidimo kako se Rusija bori da dobije zamah, da uskladi svoje zračne snage sa svojim kopnenim snagama i da dobije ono što mi zovemo modernom kampanjom koja stvara taj zamah”, rekao je Radakin te dodao da ih očekuju “teške nevolje” zbog neviđenog vojnog i političkog pritiska da ostvare pobjedu na terenu.

Tužbe nečasno otpuštenih

Koliki je nered u ruskoj vojsci pokazuje i slučaj grupe ruskih vojnika koja tuži vojsku nakon što je nečasno otpuštena jer se odbila boriti u Ukrajini. Čak 25 pripadnika Rosgvardije tužilo je zapovjednika Sjeverno-Kavkaskog okruga general-pukovnika Sergeja Zaharova, jer ih je poslao kući nakon što su odbili njegovu naredbu. Prema riječima odvjetnika i borca za ljudska prava, Pavela Čikova, suđenje počinje u subotu.

Ovim slučajem nastoji se dokazati nezakonitost odluke o nečasnom otpustu temeljene samo na odbijanju naredbe. Još stotine vojnika iz najmanje 17 ruskih gradova zatražile su pravnu pomoć u sličnim slučajevima. Pravi broj regrutiranih vojnika koji su odbili otići u Ukrajinu mogao bi biti, prema nekim procjenama, između 20 i 40 posto.

Inače, Rosgvardija je specijalna postrojba koja je direktno odgovorna ruskom predsjedniku. Njene su postrojbe poslane u Ukrajinu na početku rata kad je Kremlj očekivao brzu predaju zemlje. Cilj je bio da gardisti uvedu red u ukrajinskim gradovima, no velik broj ih je ubijen. Točne brojke nikad nisu objavljene, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari