DRAMATIČAN OBRAT

Putinov avion poletio pa nestao s radara? Podoljak: ‘U idućih 48 sati bit će poznata Putinova subina’

Twitter

Ruski vojnici u subotu su postavili mitraljeze na jugozapadnom rubu Moskve, prema fotografijama koje su objavile novine Vedomosti

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da Vladimir Putin radi u Kremlju, izvijestila je novinska agencija RIA.

Avion kojim se inače koristi Vladimir Putin poletio je iz Moskve prema Sankt-Petersburgu. Nakon nekog vremena avion je nestao s Flightradara, a što najvjerojatnije znači da je isključio uređaje za praćenje.

Nije poznato je li Putin bio u avionu.

Avion je poletio u 14:16 sati prema lokalnom vremenu, a nije bilo navedeno koje je odredište.

Zamjenik ruskog premijera Denis Manturov navodno je već u Turskoj.

Sergej Nariškin, šef ruske obavještajne službe SVR, rekao je u subotu da je jasno da ono, što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata, nije uspjelo, izvijestila je novinska agencija TASS.

Nariškin je govorio o oružanoj pobuni vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina.

Ruski vojnici postavili su mitraljeze na rubu Moskve

Ruski vojnici u subotu su postavili mitraljeze na jugozapadnom rubu Moskve, prema fotografijama koje su objavile novine Vedomosti.

Fotografije također pokazuju kako se naoružana policija okuplja na mjestu gdje autocesta, kojom se kreću pobunjeni Wagnerovi plaćenici, dolazi do glavnog grada Rusije.

Podoljak: Uskoro će biti poznata sudbina Vladimira Putina

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsjednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobune Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnerove plaćeničke vojske.

“U sljedećih 48 sati definirat će se novi status Rusije”, napisao je Podoljak na Twitteru u subotu.

“Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prijenos vlasti, ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima”, napisao je Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija.

“Svi potencijalni igrači sada biraju na kojoj su strani. Tišina ruske elite zasad je zaglušujuća”, napisao je Podoljak.

Zelenskij je, pak, u subotu kazao da pobuna plaćenika pokazuje “očiglednu potpunu slabost Rusije”.

“A što duže Rusija drži svoje plaćenike u našoj zemlji, više kaosa, boli i problema će kasnije uzrokovati samoj sebi”, rekao je ukrajinski čelnik.

Rusija već 16 mjeseci vodi rat protiv susjedne Ukrajine. Wagnerovi plaćenici bili su u tome među najvažnijim snagama, ali sad su okrenuli protiv vlasti.

Već su zauzeli vojna skladišta i druga ključna postrojenja u Rostovu na Donu, stotinjak kilometara od ukrajinske granice, najvažnijem ruskom logističkom mjestu za rat u toj zemlji.

Navodno se slično događa i u Voronježu.

U subotu je u Moskvi proglašeno izvanredno stanje u strahu od dolaska Prigožinovih plaćenika kojih navodno ima oko 25 tisuća i odlično su naoružani.

Putin je ustanak Prigožina i njegove privatne vojske nazvao izdajom i rekao da će ljudi koji stoje iza toga snositi posljedice.

Putin obećao slomiti pobunu

Ruski predsjednik obećao je ranije u subotu da će slomiti ono što je nazvao “oružanom pobunom”, nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja ruskog vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu – koju je nazvao “specijalnom vojnom operacijom” – u veljači prošle godine.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da su “pretjerane ambicije i interesi doveli do izdaje”, a pobunu je nazvao “ubodom nožem u leđa”.

“To je udarac Rusiji, našem narodu. A naše akcije u obrani domovine od takve prijetnje bit će oštre.”

“Svi oni koji su namjerno krenuli putem izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, koji su krenuli putem ucjena i terorističkih metoda, snosit će neizbježnu kaznu, odgovarat će i pred zakonom i pred našim narodom”, rekao je Putin, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari