BOŽO KOVAČEVIĆ

Video | ‘Putinova logika nema veze sa stvarnošću’: Bivši veleposlanik u Moskvi analizirao veliku vojnu paradu

Kovačević kaže da je Putin danas izgledao sabrano te da se nije moglo zaključiti da s njim nešto možda nije u redu

Veliku rusku paradu je za RTL Direkt  komentirao bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, Božo Kovačević. “Više me ništa u vezi s aktualnom vlašću u Rusiji ne može iznenaditi. Odluka o napadu na Ukrajinu je bila iracionalna. Nakon takve odluke moguće je očekivati svašta. Govor nije ispunio očekivanja koja su mediji iznosili”, rekao je.

Dodao je da je prvi dio govora bilo opravdanje intervencije u Ukrajini što ukazuje na to da je Putin svjestan da mnogi Rusi ne podržavaju tu invaziju.

“Putin je na jednom mjestu spomenuo ujedinjeni sovjetski narod, a na drugom mjestu je spomenuo ujedinjeni mnogo narodni ruski narod. Ako se sjetimo da on misli da Rusija ima pravo upravljati cijelim područjem na kojem je živio cijeli sovjetski narod, tu onda ima razloga da se boje i stanovnici Baltika, Ukrajine i drugih bivših sovjetskih republika. Ali razloga za strah imaju i Finci jer su i oni bili dio ruskog imperija”, objašnjava bivši hrvatski veleposlanik.

Kovačević kaže da je Putin danas izgledao sabrano te da se nije moglo zaključiti da s njim nešto možda nije u redu. “Ako se analiziraju argumenti koje je iznio, onda se ne dovodi u pitanje njegovo zdravlje nego istinitost tih argumenata. Nedvojbeno je točno da je Zapad 20-ak godina u potpunosti ignorirao ruska upozorenja o tome da širenje NATO saveza na istok predstavlja ugrožavanje nacionalne sigurnosti Ruske Federacije, ali u trenutku kada je Zapad pristao razgovarati o tim temama i kada su SAD i NATO savez pristali staviti te teme na dnevni red Rusija je krivo procijenila da je to znak slabosti i odlučila je pokrenuti agresiju protiv Ukrajine”, objašnjava Kovačević.

Logika koja nema veze sa stvarnošću

Objavio je da će djeca ruskih vojnika koji su poginuli imati povlastice. “To je jedino što je rekao o budućnosti”, dodaje Kovačević. Priznao je da postoje gubici, ali nije rekao koliki su.

“Nije spomenuo kakve su ekonomske prilike u Rusije. Kako će vojska izdržati dugotrajno ratovanje, a čini se da će to doista biti dugotrajno ratovanje. Do koje mjere će biti srozan međunarodni ugled, o tome nije rekao ništa”, naglašava Kovačević.

Rusi se hvale vojskom, svime što imaju, a Ukrajinci im zadaju teške udarce. “Očito je da je u Putinovoj glavi slika sljedeća: mi, Ruska Federacija, smo antifašisti što god da radimo, a oni koji nam se suprotstave su nužno fašisti. Ta logika nema veze sa stvarnošću”, tvrdi Kovačević.

“Oni koji su naviknuli biti građani svijeta će biti uskraćeni za stil života koji su vodili, a oni koji su siromašni ni prije nisu to mogli. Njima se ne mijenja ništa”, komentirao je Kovačević trenutni životni standard Rusa, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari