POTPORE DRŽAVE

Radni tjedan moći će se skratiti na pola? Država bi davala za dio plaće, a mjera bi mogla krenuti već ovaj mjesec

Mnogi poslodavci zbog epidemije koronavirusa bilježe pad poslovnih aktivnosti, zbog čega značajna prijetnja postaju otkazi

Socijalnim partnerima su jučer na sastanku stručne skupine predstavnici Ministarstva rada iznijeli prijedlog mjere skraćivanja radnog vremena zbog očuvanja radnih mjesta kod pojedinh poslodavaca koji bilježe privremeni pad poslovnih aktivnosti ili ostvarenog gubitka u poslovanju kao posljedice pandemije COVID-19piše Jutarnji list.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako su sindikati i poslodavci predložili da se mjera odnosi i na druge sektore te da se kriteriji prošire i u obzir uzmu koliko je zbog pada narudžbi pao broj radnih sati u mjesecu.

Dakle, u pitanju nije nužno jedan određeni dan, primjerice neradni petak, već djelatnik može nekoliko dana raditi par sati manje, bilo da je riječ o četiri, pet ili šet sati na dan.

Prema originalnom prijedlogu Ministarstva, mjera obuhvaća poslodavce iz prerađivačke industrije sa 20 i više djelatnika, dok bi iznos potpore bio najviše 4000 kuna za jedan mjesec.

Također, država bi pomogla do maksimalno 50 posto skraćenja radnog vremena.

Mjera bi trajala od lipnja pa sve do kraja tekuće godine.

Poduzetnici koji žele potporu moraju predočiti dokaz o padu poslovne aktivnosti i raspored skraćenog radnog vremena, a nakon prestanka korištenja potpore dužni su zadržati radnike koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme u razdoblju jednakom razdoblju korištenja potpore.

Pritom je uvjet za razmatranje za dodjelu potpore zahtjev podnesen za minimalno 10 posto radnika za koje poslodavac ne može osigurati rad u punom radnom vremenu, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views