ODRŽAVANJE HIGIJENE

Šteta da propadne vino: Ono koje nije prodano, koristit će se za izradu dezinfekcijskog gela

Foto: Pixsell

Najpoznatija vinska regija Champagne posebno je pogođena krizom koronavirusa

Vinari ono vino koje nisu prodali trebaju vratiti i od njega će se napraviti dezinfekcijski gel za ruke i etanol kako bi napravili mjesta za ovogodišnju proizvodnju.

Francuski su vinari pogođeni zatvaranjem barova i restorana diljem zemlje, ali i u svijetu. Izvoz u SAD zbog izbijanja epidemije koronavirusa dodatno je pao.

Vladina agencija FranceAgriMer rekla je kako su 33 destilerije ovlaštene za prikupljanje 2 milijuna hektolitara neprodanog vina kako bi ga pretvorili u etanol ili hidroalkoholni gel, te bi se tako oslobodio prostor u vinogradima za ovogodišnju proizvodnju.

Tu je izuzetnu mjeru odobrio i Bruxelles, a Europska unija će financirati destilaciju. Vinari imaju rok do 19. lipnja da se prijave za plan te koliko vina žele transformirati. Platit će im se 78 eura po hektolitru za apelacijsko vino povezano sa specifičnom regijom i 58 eura za ono koje nije apelacijsko.

Slično se radi i u Španjolskoj i Italiji

Slične se mjere primjenjuju i u Španjolskoj i Italiji. Tamo će alkohol proizveden destilacijom koristiti farmaceutska i kozmetička industrija te će se koristiti za proizvodnju dezinfekcijskog gela za ruku, piše Guardian.

“Destilirano vino se ni u kojem slučaju neće koristiti za proizvodnju alkoholnih pića”, rekao je šef vinske podružnice FranceAgriMer, Didider Josso.

Najpoznatija vinska regija Champagne posebno je pogođena krizom koronavirusa, tamo su vinari zabilježili pad prodaje do 64 posto tijekom blokade u usporedbi s prošlom godinom.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views