PISALI PLENKOVIĆU

Radnici državnih službi se žale jer previše sjede: ”Nemamo tolike plaće da se bavimo sportom”

Photo: ILUSTRACIJA/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske premijeru Andreju Plenkoviću poslao je otvoreno pismo povodom Nacionalnog dana zaštite na radu.

U pismu sindikat upozorava na sve lošije zdravlje zaposlenika, o čemu je u HRT-ovom Studiju 4 govorila predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković.

Šušković je istaknula da je, prema odredbama kolektivnog ugovora, poslodavac radniku dužan osigurati sistematski pregled, dodajući kako definirani minimalni iznos od 500 kuna nije dovoljan da bi se obuhvatio niz potrebnih pregleda, piše Net.hr

Porast oboljenja mišićno-koštanog sustava

Također, spomenula je da na kvalitetu života utječu i čimbenici radnog okruženja te stil života, prehrana i osobni dohodak. Istaknula je kako državni službenici i namještenici ne rade za velike plaće.

“Njihov osobni dohodak u neto plaći iznosi između 3000 i 5500 kuna, govorim o našim članovima. Stoga im raspoloživi dohodak ne omogućuje aktivnije bavljenje sportom ili možda da si priušte bolju opremu”, rekla je Šušković.

Napomenula je i da sjedilački poslovi uzrokuju oboljenja mišićno-koštanog sustava. “Prema dostavljenim zahtjevima za pomoć, sve je više takvih oboljelih”, rekla je te navela primjer članice koja je zbog multiple skleroze podnijela zahtjev za odlazak u mirovinu, no isti joj je odbijen te je, prema riječima Šušković, na njihovu inicijativu zahtjev za mirovinom ipak odobren.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari