LIK I DIJELO ĐURE HORVATA

Radnicima davao novac da riješe blokade, u koroni prijetio onima koji se zaraze da će im smanjiti plaće

Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ovaj inovator s tvrtkom kraj Čakovca zapošljava više stotina radnika. Uvijek ističe da je inovator s nebrojenim nagradama, no upućeni govore da njihova rješenja za otpad ponekad nisu tako inovativna

“Radi se o industrijskoj reciklaži u njoj roboti obavljaju 90 posto razvrstavanja te u 15 minuta izlazi posušena sirovina zapakirana u bale. Ovime se iz miješanog otpada razvrsta od 60 do 70 posto sirovina, a ostatak, koji se ne da razvrstati, balira se i može se koristiti kao zamjensko gorivo, primjerice u cementarama”, govorio je ovako 2018. godine Đuro Horvat, čelnik tvrtke Tehnix o mogućnostima svojih strojeva za sortiranje otpada, piše RTL Danas.hr.

Danas su ga uhitili u sklopu akcije Ured europskog javnog tužitelja i to upravo zbog sumnje u malverzacije s europskim novcem oko projekta izgradnje sortirnice za otpad u Mihačevoj Dragi. Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Danas.hr potvrdio je da je Horvatov Tehnix odabran na natječaju za postrojenje sortirnice.

“Izgradnja sortirnice otpada bio je jedan od koncepata strategije gospodarenje otpada i za to su se dobila sredstva iz EU kojim je dalje raspolagao Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Oni su raspisali natječaj za gradnju sortirnice, mi smo dobili sredstva pa je Rijeka raspisala natječaj za odabir izgradnju sortirnice”, rekao nam je Obersnel.

Sam Horvat godinama se u medijima promovira kao veliki inovator, prije nekoliko godina za 24sata rekao je da iza sebe ima više od 100 priznanja za inovativnost u razvoju ekotehnologija te oko 50 zaštićenih patenata koje je i danas prije uhićenja spominjao rekavši da su ga “optužili za patent” te da “neće iz kuće izaći živ”.

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ipak je izašao iz kuće te su ga priveli, a ovaj poduzetnik godinama tvrdi da njegova rješenja mogu pomoći u rješavanju problema otpada.

I dok su gradovi i općine prije nekoliko godina naručivali na stotine tisuća raznobojnih kanti koje su dijelili kako bi građani sami razvrstavali otpad, on je tvrdio da njegovi strojevi mogu razvrstati otpad iz kamiona miješanog otpada u samo 15-ak minuta, potom posušiti i zbalirati ga te dobiti tako sirovinu koja ima vrijednost.

Za svoje strojeve tvrdio je da ga koriste diljem svijeta od Dubaija, preko St. Peterburga, dok Bukurešta u kojem je, govorio je, zahvaljujući rješenjima iz Tehnixa riješeno 50 posto otpada.

Navodio je da su Tehnixova rješenja za otpad dobra za mjesta veličine do 500.000 stanovnika, dakle baš za skoro sve gradove u Hrvatskoj.

No javnost je za Horvata čula i kada je radnicima dao pozajmice kako bi vratili dugove bankama i riješili blokade na računima.

Bilo je to 2018. godine te je Horvat tada rekao da je platio 30 posto poreza na dobit kako bi mogao taj novac dati radnicima, a da će mu oni 2019. godine vraćati novac u ratama i to bez kamata.

Rekao je da time želi zadržati radnike, da ne odu vani, i pritom je isticao da njegovi radnici imaju prosjek plaće od 1200 eura, a da je najniža ona od 1000 eura. Pokazivaju su ga tako kao moralnog kapitalista, poduzetnika s ljudskim licem.

No on je i nositelj EY nagrade (Ernst&Young) kao poduzetnik godine, a na uručivanju nagrade bio je i tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

CROMA ga je pak proglasila menadžerom godine, a Općina Donji Kraljevec u kojoj je i sjedište Tehnixa uručila mu je nagradu za životno djelo.

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U nizu pozitivnih priča o Horvatu kao inovatoru i poduzetniku s ljudskim licem, iskače i ona kada je “priprijetio” radnicima da će oduzeti od plaće 10 posto, ako se zaraze koronom. Točnije, ako zbog vlastite nepažnje završe u samoizolaciji.

Bilo je to u jeku pandemije, i ova informacija mnoge je zgrozila.

Horvat se tada pravdao da nikome neće smanjiti plaće, ali da je htio “malo uplašiti” ljude kako bi se odgovornije ponašali i ne bi odlazili na zabave, a da je važno da oni svoje projekte dovrše do kraja godine.

Danas smo razgovarali s ljudima dobro upućenim rad Đure Horvata, pa neki za njega kažu da su od prvotnog oduševljenja njegovim radom po putu “ohladili”.

Također, dobro upućeni i u tehnologiju vezanu za otpad, komentirali su rješenja za sortiranje otpada koje je Horvat nudio kao revolucionarna.

“Kada se slušaju njegove riječi, čovjek bi pomislio da na njegovim strojevima rade roboti s optičkim čitačima, rengenima i svom silom sofisticirane tehnologije. Ali to nije tako. U stvarnosti su njegova rješenja vrlo jednostavna”, kažu nam dobro upućeni sugovornici i kažu da se ona ponekad svode na manualna rješenja gdje opet treba radnik koji rukama prebire i razvrstava otpad.

Ipak, dodaju da ono što on nudi ipak mogu poskužiti u okvirima Hrvatske, dovoljno za pojedine sredine.

Kažu, neka su rješenja vrlo dobro primjenjiva, kao njegov biorotor na benzinskim crpkama.

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

“Riječ je o zapravo jednostavnom rješenju kojim se rješava problem otpadnih voda na crpkama gdje nema kanalizacije. U naravi primjenjuju se jednostavne stvari koje na kraju dobro funkcioniraju. Je li to nešto komplicirano? Nije. Je li rješenje? Jest”, govore nam sugivornici o samo jednom rješenju koje nudi Horvat s Tehnixom.

Ali dodaju i ovo: “Ne treba mu oduzeti to što u međimurskom kraju ipak zapošljava više stotina ljudi, nije to malo, a on ima i vrlo dobrih rješenja za pojedine dijelove koje treba kompleksni sustav gospodarenja otpada, to mu se mora priznati.”

Zaista, Tehnix zapošljava više od 530 radnika, a 2021. imao je godišnji promet od gotovo 70 milijuna eura, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari