NOVI UDAR

Rastu kamatne stope! Šefica udruge banaka otkrila koliko će rasti rate kredita

Screenshot RTL

Treba reći da smo 2009. imali 92 posto kredita s promjenjivom kamatnom stopom, danas je to 38 posto. U izazovnim vremenima to je izvrsna vijest. Kad gledamo ovih 38 posto u cjelini, od njih je 18 vezano na Euribor, dodaje

Zbog inflacije Europska središnja banka opet diže kamatne stope. Nova čelnica Hrvatske udruge banaka (HUB) Tamara Perko za RTL Danas je objasnila kako će se to odraziti na građane.

Perko  ističe da je referentna kamatna stopa podignuta za 50 bazičnih bodova, a da Europske središnje banke najavljuje daljnje najavljuju podizanje kamatnih stopa u narednoj godini. Nastavlja da će se dizanje referentnih kamatnih stopa u Hrvatskoj odraziti nešto kasnije. “Imamo puno pozitivnih efekata ulaska u euro, građani koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom ne moraju se uopće brinuti”, rekla je.

Prosjek oko 1000 kuna na godinu

Dala je i detalje za one koji imaju kredite s varijabilnom kamatnom stopom te na pitanje koliko bi im mogle rasti rate na godišnjoj razini, odgovara: “To ovisi o iznosu kredita. Prosjek godišnji bio bi oko 1000 kuna, odnosno rast od jedan posto bi se reflektirao na otprilike 1000 kuna godišnje.

Treba reći da smo 2009. imali 92 posto kredita s promjenjivom kamatnom stopom, danas je to 38 posto. U izazovnim vremenima to je izvrsna vijest. Kad gledamo ovih 38 posto u cjelini, od njih je 18 vezano na Euribor. Sve je individualno, jesu li na početku ili na kraju otplate kredita, koliko im rata kredita uzima budžeta. Ali bilo bi pametno razmišljati o fiksiranju kamatne stope.”

‘Od banaka očekujem da budu stabilizacijski faktor’

No rast kamata nije jedini izazov s kojim se susreće. na pitanje na što će se u svom radu najviše koncentrirati, odgovara: “Vremena su izazovna, rastu inflacije, nestabilne geopolitičke prilike, ali od banaka očekujem da budu stabilizacijski faktor, kao što su bile i u prethodnim kriznim razdobljima.

No nema samo loših vijesti, nego ima i dobrih. Dolazak eura i ulazak u Schengen, donosi puno dobrih stvari. Posebno se bankarstva tiče euro koji donosi puno dobrih stvari i varijabli koje će omogućiti blaži rast kamatnih stopa nego u drugim zemljama eurozone.”

Kaže da od bankarstva očekuje vrlo bitnu ulogu u tranziciji na zeleno gospodarstvo i ostvarivanju ciljeva koje je zadala Europskih komisija.

Podsjeća na interaktivnu kartu bankomata

Odgovorila je i na pitanje bankomata i uvođenja eura. “U razdoblju od 15. prosinca do 15. mijenjana svim bankomatima debitnim karticama novac će se dizati bez naknade. Manje je poznato da Hrvatska ima jednu od najraširenijih mreža bankomata u Europi. Ima ih 4000 pa je i proces tranzicije jako kompleksni, ljudi rade punom parom. Trenutno ne znam koliko ih ne radi. Trebali bi 31. prosinca biti na 1300 bankomata koji će davati kune, a 1. siječnja na 2700 koji će davati eure.”

Dodala je da se nada da će do 15. siječnja prilagodba bankomata biti gotova te da će svih 4000 bankomata biti u funkciji. “Na stranici HUP-a postoji interaktivna karta bankomata na kojoj se vidi koji bankomat radi. Ako njihov bankomat nije aktivan, na karti će vidjeti prvi bankomat bilo koje banke da radi., za debitne karte podizat će novac bez naknade”, istaknula je čelnica HUB-a, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari