RAVNA GORA/MRKOPALJ: U radove na javnoj odvodnji ide i milijunska švicarska donacija

Počeli su radovi na sustavu javne odvodnje u Ravnoj Gori i Mrkoplju, a radilišta su u utorak obišli predstavnici Hrvatskih voda, Primorsko-goranske županije i lokalnih samouprava.

Župan Zlatko Komadina, u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića i načelnika Ravne gore Anđelka Florijana i Mrkoplja Ivice Padavića obišao je danas započete radove.

Župan je prilikom obilaska radova izjavio kako je zbog posebitosti Gorskog kotara i pokrivenosti vodozaštitnim područjima nužno napraviti sustav kanalizacije radi sprečavanja oticanja otpadnih voda u podzemlje.

Radi pripreme za izvođenje radova na komunalnoj infrastrukturi Županija je u zadnje tri godine goranskim jednicima lokalne samouprave za potrebe izrade projektne dokumenatacije izdvojila oko 4,5 milijuna kuna, od čega Ravnoj Gori nešto više od milijun kuna, a Mrkoplju nešto više od 400.000 kuna, naveo je Komadina.

Radovi na sustavu goranske vodne opskrbe i odvodnje tako tek slijede, pri čemu je župan posebice istaknuo riješavanje infrastrukture u čabarskom kraju s obzirom na kvalitativne probleme s vodnom opskrbom.

Župan se osvrnuo na komunalni sustav u Županiji, gdje 9 komunalnih društava pokriva potrebe stanovništva, pri čemu je razina opskrbe vodom praktički skoro i stopostotna, dok je sustav odvodnje na razini od šezdesetak posto na čemu valja poraditi.

Ravnogorski načelnik Florijan izjavio je kako izgradnja sustava donosi veliki napredak komunalnog standarda, te će s kolektorima i pročistačem čiji je plan početka izgradnje ove godine biti riješena zaštita okoliša i podzemnih voda, kao i spriječena pojava poplava.

Načelnik Mrkoplja Padavić istaknuo je da osim rješavanja problema odvodnje projekt donosi i sanaciju vodovodnog sustava, gdje će se riješiti problem značajnog gubitka u sustavu cjevovoda, te uz bolji komunalni standard donijeti i zdravstveno ispravniju vodu.

Plišić je predstavio radove na vodno-komunalnoj infrastrukturi pa se tako u Ravnoj Gori nastavlja izgradnja kanalizacijske mreže vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna (bez PDV-a), za koje su Hrvatske vode investirale 90% sredstava kroz programe EIB i CEB-a, osiguranih uz vrlo povoljne kamate od 0,7%, a PGŽ i Ravna Gora preostalih 10%. Predviđena je izgradnja uređaja za pročišćavanje za kojeg je natječaj vrijednosti oko 6 milijuna kuna upravo u tijeku.

U Mrkoplju i Sungeru investicijom u visini od 11,5 milijuna kuna (bez PDV-a) izgrađuju se kanalizacijski kolektori, a u slijedećim fazama predviđena je i izgradnja uređaja za pročišćavanje.

Plišić je također najavio da je za 13. listopada predviđena prezentacija švicarske donacije u vrijednosti od otprilike 20 milijuna franaka za koju je odabran nastavak izgradnje vodno-komunalnog sustava na području Gorskog kotara. Radovi, za koje se već pripremaju i natječaji za dokumentaciju, započeli bi slijedeće godine, a trenutno se vrše istraživanja o trenutnom stanju goranskog vodoopskrbnog sustava, odnosno utvrđuju se gubici te razvijenost mreže.

Primorsko-goranska županija je za projektiranje i izgradnju sustava javne odvodnje i sanacije vodovoda u Općini Mrkopalj izdvojila iznos od 440 tisuća kuna, od čega 240 tisuća u 2015. godini, a za sustav izgradnje javne odvodnje u Općini Ravna Gora 200 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari