RBA početkom 2016. šalje nove izračune za konverziju kredita u “švicarcima”

RBA obavještava svoje klijente, korisnike kredita u švicarskim francima kako će im početkom 2016. godine poslati nove izračune konverzije kredita, s nižim kamatnim stopama, bez obzira na to da li su već prihvatili konverziju po prvotnom izračunu ili ne.

Prenosimo vam priopćenje RBA u cjelosti.

“Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) obavještava svoje klijente potrošače – korisnike kredita u CHF, da će ponoviti izračun konverzije kredita za sve klijente – potrošače kojima su već poslani izračuni na kućne adrese sukladno posljednjim ZID ZPK. RBA je uvjerena da je u izračunu konverzije dosljedno primijenila sve zakonske odredbe ZID ZPK. Slijedom različitih tumačenja zakona, pritužbi koje su upućene RBA te u interesu dugoročnog odnosa s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će biti napravljen novi izračun konverzije svim klijentima – potrošačima, i onima koji su prihvatili izračun konverzije i onima koji još nisu prihvatili ponuđeni izračun konverzije.

RBA naglašava da je izračun konverzije napravljen sukladno dosljednoj primjeni ZID ZPK. Prilikom izračuna konverzije kredita RBA je, sukladno odredbama ZID ZPK, uvažila sva smanjenja kamatnih stopa prema namjeni, vrsti i trajanju kredita koji su bili u ponudi uz valutnu klauzulu u EUR, što je potvrdio i ovlašteni revizor u svom izvješću koje je javno dostupno na web stranici RBA. Izračun konverzije koji je u zakonskom roku poslan korisnicima kredita u CHF – potrošačima rezultat je dosljedne primjene odredbe ZID ZPK čl. 19.e. st. 8.

S obzirom na različita tumačenja zakona, na pritužbe klijenata upućenih RBA i orijentaciju na dugoročne odnose s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će napraviti nove izračune konverzije kredita s valutnom klauzulom u CHF u kredite s valutnom klauzulom u EUR. Obavijest klijentima o novom izračunu konverzije poslana je klijentima na današnji dan, 11. prosinca 2015. godine.

U novim izračunima konverzije, RBA će primijeniti niže kamatne stope – kamatne stope koje se primjenjuju za one klijente koji usmjeravaju svoja redovna primanja na račun u RBA (primarni klijenti), te će priznavati usklađenja kamatnih stopa koja su se provodila za kredite primarnim klijentima tijekom razdoblja otplate kredita, odnosno od datuma isplate kredita do 30. rujna 2015. godine.

RBA će nove izračune konverzije, zajedno s aneksima ugovora, klijentima poslati preporučenom postom na prijavljene kućne adrese u prvoj polovici siječnja 2016. godine. Sukladno članku 19.e ZID ZPK klijenti – potrošači imaju na raspolaganju 30 dana za prihvaćanje novog izračuna konverzije, a rok počinje teći od dana primitka preporučene poste. Sve troškove novog izračuna konverzije snosi RBA.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari