Petrov: Pozivam drugu stranu da ne vrši presing na nas, obit će im se o glavu

Prvi čovjek Mosta Božo Petrov kaže kako će se sa sastavljanjem vlade krenuti krajem idućeg tjedna, tri, četiri dana nakon što u ponedjeljak dobiju odogovore HDZ-a i SDP-a na njhove prijedloge o nestranačkom premijeru, tirpartitnoj vladi i konsenzusu.

 

Prvi čovjek Mosta Božo Petrov rekao je danas u Metkoviću kako se nikada nije razmišljalo o opciji da on bude premijer, ali da su jasno rekli kako ne žele nestranačkog premijera te da to ne može biti Zoran Milanović ni Tomislav Karamarko.

“Tko će biti nestranački premijer, rekli smo da se oko toga moramo usuglasiti sa svim stranama i to je jedan od uvjeta. Rekli smo da je rok do ponedjeljka za dvije stvari, a to je tripartidna vlast i nestranački kandidat. A ono što se sada i zadnjih tjedana događa u medijma jest da se nas pokušava doslovno iskriminalizrati, govoriti da smo nesposobni da ne znamo što želimo, a mi smo zapravo jedini koji su ostali pri svojim riječima, kako preko predizborne kampanje, tako i nakon nje”, rekao je Petrov.

Šef Mosta kaže kako su jasno rekli što žele; reformsku vladu, nestranačkog premijera, konsenzus te da su dali rok za to u ponedjeljak.

“Oni koji pristanu na to, s njima možemo nastaviti graditi tu priču. Nadamo se da će nakon toga, ako slučajno jedna strana ne bude pristala, imati vremena se priključiti toj priči”, kaže Petrov.

Petrov nije htio potvrditi niti negirati informaciju da je HDZ jučer pokazao sklonost da odustane od svog premijera i prihvati neutralnu osobu.

“Mi očekujemo službene odgovore u ponedjeljak, mi ćemo znati tada tko je na što pristao. U ovom trenutku ne možemo komentirati niti želimo insinuirati bilo kakve odgovore bilo koje strane”, rekao je Petrov.

Kaže kako za sada nisu govorili o imenima i prezimenima potencijalnih nestranačkih kandidata jer to žele usuglasiti s obje strane.

“Ne želimo nametati, mi ćemo saslušati prijedloge. Ukoliko se obe strane slože o uvjetima koje smo im dali s jasnim rokom, mi ćemo se usuglasiti s njima. Oni će imati mogućnost prijedloga, isto kao mi. A što se tiče karakteristika premijera, smatramo da mora biti kompetentan za ovakvu situaciju, mora biti prihvatljiv svim stranama i mora htjeti dobro Hrvatskoj”, kaže Petrov.

Na pitanje odnosi li se potpis kod javnog bilježnika na sve članove Mosta, ili samo na njega, Petrov kaže kako se on odnosio prvenstveno na njega, ali i na druge članove Mosta koji su se s tim složili u trenutku kada je davao potpis.

“Jedina osoba koja se s tim nije složila je Drago Prgomet, a tri dana poslije je bilo jasno zašto se nije s tim složio”, kaže Petrov.

Na pitanje je li zaista uvjeren u to da je tripartitna vlada moguća, s obzirom da je većina javnosti uvjernena da je to nemoguće ostvariti, Petrov kaže kako će se to sve vidjeti u ponedjeljak.

“Ali ono što me brine je što se ne prepoznaje razlog zbog čega mi to zastupamo. Mi zastupamo tu ideju jer ona jedina jamči stabilnost za sve velike promjene koje se trebaju dogoditi u Hrvatskoj. Ja se nadam da će to postati jasno i drugim stranama, zato što samo na takav način vi možete osigurati ono što se treba provesti, što su i jedna i druga strana prihvatile da će provesti. Nažalost, u ovom se razdoblju nas pokušava prikazati nesposobnima, naivcima, idealistima… Nismo naivci i idealisti, a na njima je odgovornost da se odluče. Oni trebaju reći ‘želimo dobro Hrvatskoj i želimo na taj način sudjelovati, a ne prebacivati odgovornost na Most. Mi imamo 19 mandata, odnosno sada 15, a oni imaju 56 ili 59. Čak govore da imaju 75, super, samo se nisu izjasnili je li to sa članovima Mosta skupno ili individualno”, kaže Petrov.

Petrov kaže kako će se sastavljanje vlade krenuti krajem idućeg tjedna, nakon što u ponedjeljak dobiju odogovore HDZ-a i SDP-a.

“U ponedjeljak očekujemo odgovore, druga strana će imati rok od tri, četiri dana, osim ako se nešto ne dogodi. A onda će se krenuti u sastavljanje vlade. Ukoliko barem jedna strana ne prihvati, ja se toplo nadam da će se priča završiti idući tjedan. Pozivam sve koji se nalaze s druge strane pregovaračkog stola da ne prave na nas presing i dižu medijske hajke jer time nas samo jačaju, obit će im se o glavu”, zaključio je Petrov. (Ines Lukić/vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari