ŠTAGLJAR I LAUC

Reakcije na Pfizerovu vijest o cjepivu: ‘Polako vidimo svjetlo na kraju tunela.’ ‘Ovo je zadnja pandemijska zima.’

Foto: Pixell

Štagljar i Lauc pozdravljaju vijest o napretku u potrazi za cjepivom iako upozoravaju na logističke probleme i činjenicu da treba pričekati konačne rezultate

Nakon što je američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila da u trećoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa postiže odlične rezultate, krenule su i reakcije znanstvenika na tu vijest.

Podsjetimo, Pfizer je objavio da je njegovo cjepivo, koje razvija u suradnji s tvrtkom BioNTech pokazalo 90 postotnu učinkovitost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom. Riječ je o ranim rezultatima, dobivenih analizom svega 94 potvrđena slučaja iz studije koja je obuhvatila 44 tisuće dobrovoljaca.

Među prvima je na vijest reagirao znanstvenik Igor Štagljar, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu.

“Treba naravno pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istraživanja, koji će prvo morati proći tzv “peer review” te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće. Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50%, što implicira da od zaraze štiti 50% onih koji su ga primili. Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021. Rezultati faze I i II kliničkih istraživanja ovog Pfizerovog cjepiva su pokazala da ono nema ozbiljnih nuspojava.

Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dostegnemo 60-70% procjepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji kako to zagovaju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom”, napisao je Štagljar u statusu na Facebooku.

Cjepivo ipak ne treba očekivati prije proljeća

Za komentar smo za zamolili i našeg znanstvenika Gordana Lauca, inače i člana Znanstvenog savjeta Vlade, koji je za RTL.hr rekao da je to svakako jako dobra vijest.

“Vijest o velikoj učinkovitosti cjepiva koje su razvili Pfizer i njemačka tvrtka BioNTech je svakako jako dobra vijest, iako još uvijek nisu objavljeni svi detalji studije. Iz Pfizera poručuju da očekuju odobrenje za upotrebu do kraja mjeseca, pa pretpostavljam da su rezultati pokazali da je cjepivo i sigurno. Nažalost logistika proizvodnje cjepiva će biti najveći problem, posebice što je za učinkovitu zaštitu potrebno dobiti dvije doze cjepiva. Kako će količine cjepiva biti ograničene, to što se neki ljudi ne žele cijepiti neće biti problem. Za očekivati je da će uskoro i druga cjepiva završiti treću fazu ispitivanja i biti odobrena za upotrebu, no zbog logističkih problema nije za očekivati da će bilo koje od tiha cjepiva postati široko dostupno do proljeća. No ovo je zasigurno jako dobra vijest koja govori da je ovo zadnja pandemijska zima”, zaključio je Lauc za RTL.hr.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari