OD 1. SRPNJA

Redovito šopingirate na internetu i naručujete stvari iz Kine? Stižu loše vijesti iz Porezne uprave

Foto: Pixsell

Loše vijesti stižu za sve one koji naručuju pošiljke iz Kine. Porezna uprava objasnila je novi postupak oporezivanja u kojem će od 1. srpnja paketi male vrijednosti do 160 kuna poskupjeti 25 posto, piše Večernji list.

“Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 EUR (160,00 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti”, rekli su iz Porezne uprave za Večernji list.

Za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 EUR (1 135,00 kuna). Ako se taj postupak ne primjenjuje, HP i druge kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednosti do 150 EUR od isporučitelja koji primjenjuje IOSS, a ta pošiljka dolazi iz treće zemlje, npr. Kine, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra. U slučaju da se IOSS ne primjenjuje, pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Ako kupac preuzme pošiljku obvezan je platiti PDV pri uvozu po stopi od 25%, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari