PRVI U HRVATSKOJ

(RI TV) U riječkom KBC-u predstavljen prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini u Hrvatskoj

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

U suradnji Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP) Kliničkog bolničkog centra Rijeka na sušačkom lokalitetu u petak, 19. veljače predstavljen je prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini u Hrvatskoj.

Novi se laboratorij temelji na rezultatima rada i inovacija riječkih znanstvenika te značajno skraćuje vrijeme za PCR dijagnostiku SARS-CoV-2 na samo 3 do 6 sati.

Na predstavljanju laboratorija nazočnima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić, ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Goran Hauser, prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić i pročelnik Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Stipan Jonjić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što je KBC Rijeka u jesenski val pandemije COVID-a 19 ušao bez dijagnostičkih uređaja, tijekom svega nekoliko mjeseci ne samo što je osigurao klasični PCR uređaj u Kliničkom zavodu za kliničku mikrobiologiju koji provodi najširu PCR dijagnostiku, već je u najkraćem roku razvio novu metodu i opremio novi laboratorij koji će povećati sigurnost bolničkog sustava od prodora infekcije, bitno skratiti vrijeme do prispijeća PCR nalaza naSARS-Co-V2 i time smanjiti potrošnju zaštitne opreme.

Pogledajte VIDEO: