Riječanka ide u Bruxelles: Hrvatska dobiva novu eurozastupnicu, SDP-ovka se na izborima nije ‘proslavila

Foto; Patrik Macek

Tko će naslijediti Romanu Jerković u Saboru, u SDP-u još nije donesena odluka

Hrvatska od 1. veljače ima još jednu zastupnicu u Europskom parlamentu, dvanaestu predstavnicu, a riječ je o SDP-ovoj Romani Jerković.

Naime, nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju 1. veljače iz Europskog parlamenta odlaze i 73 britanska zastupnika, a umjesto njih dolazi 27 zastupnika iz 14 zemalja članica. Hrvatska je među zemljama koje će imati veći broj zastupnika, 12 umjesto dosadašnjih 11, a dvanaesta zastupnica bit će upravo Romana Jerković iz SDP-a. Ona će se pridružiti svojim stranačkim kolegama – Biljani Borzan, Toninu Piculi i Predragu Fredu Matiću.

Romana Jerković, inače bliska suradnica predsjednika stranke Davora Bernardića koja je u Saboru sjedila u tri mandata, nije se baš “proslavila” na izborima za Europski parlament osvojivši tek 1368 glasova međutim zbog D’Hondtove metode izračuna ipak joj se „posrećilo“ da sjedne u briselsku fotelju. Doktoricu medicine rođenu u Splitu 1965. godine tamo očekuje plaća od 8750 eura bruto.

Romana Jerković diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Bivša je dogradonačelnica Rijeke. Danas je sveučilišna profesorica u trajnom zvanju na Zavodu za anatomiju u Rijeci i saborska zastupnica.

Tko će naslijediti Romanu Jerković u saborskim klupama znat će se sredinom veljače. Odluku će donijeti predsjednik stranke Davor Bernardić, a u konkurenciji su potpredsjednica Gradskog odbora SDP-a Rijeke Sandra Krpan i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je ujedno i potpredsjednica županijskog SDP-a.

Najviše novih zastupnika dobivaju Francuska i Španjolska, svaka po pet. Europski parlament se tako smanjuje za 46 zastupnika sa 751 na 705. Tih 46 mjesta ostavljeno je za neka buduća proširenja.

Europski parlament potvrdio je u srijedu navečer na plenarnoj sjednici u Bruxellesu sporazum o izlasku Velike Britanije, prve zemlje u povijesti koja napušta Europsku uniju.
N.C.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari