BORBA S KORONAVIRUSOM

Riječki imunolog Trobonjača o nuspojavama cjepiva Johnson&Johnson: ”To je manje od jednog slučaja na milijun doza”

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska se približava broju od pola milijuna cijepljenih protiv covida-19. S obzirom na dinamiku cijepljenja do ljeta neće biti 70 posto cijepljenih nego oko 50 posto.

Nakon što je Američka agencija za lijekove privremeno zaustavila cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson u SAD-u, zbog toga što je nekoliko žena razvilo rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka, ta je tvrtka objavila da odgađa distribuciju cjepiva u Europi.

Od šest prijavljenih slučajeva, a riječ je o ženama u dobi između 18 do 48 godina, jedna je preminula, jedna je u hospitalizirana u teškom stanju, a preostale četiri nisu u životnoj opasnosti. Hrvatska je rezervirala 900 tisuća doza tog cjepiva, pri čemu bi prve trebale stići danas.

“Radi se o adenovirusnom cjepivu. Po toj logici je ono slično AstraZenecinom cjepivu, iako se ono koristi samo u jednoj dozi. Koristi se humani adenovirus tipa 26. U SAD-u je primijećeno šest slučajeva tromboze venskih sinusa mozga u mlađih žena zbog čega su zdravstveni radnici od vlasti zatražili da se obustavi daljnja primjena toga cjepiva”, rekao je za HRT imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Rijetke nuspojave

Istaknuo je da je to cjepivo odmah na početku dobilo negativni publicitet te naglasio kako je pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka. Radi se o šest slučajeva na sedam milijuna primljenih doza toga cjepiva.

“To je manje od jednog slučaja na milijun primijenjenih doza. Cjepivo izaziva neke nuspojave koje su vrlo rijetke i ja ne mislim da bi ga zbog toga trebalo izbaciti iz uporabe. Pretpostavljam da je veća vjerojatnost da će vas pogaziti automobil dok idete na cijepljenje nego da ćete nastradati od tog cjepiva”, poručio je Trobonjača dodavši da cjepivo koje izaziva neke nuspojave kod mlađih žena se može upotrebljavati u nekoj drugoj dobnoj skupini ili kod muškaraca, piše Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari