ČEKA SE ODLUKA EMA-E

Cjepivo Johnson&Johnson stiglo u Hrvatsku, a cijepljenje je stopirano zbog opasnosti od ugrušaka!

Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Cjepivo američke kompanije Johnson&Johnson, 7000 doza, stiglo je u Hrvatsku, međutim, od cijepljenja nema ništa dok Europska agencija za lijekove (EMA) ne objavi da je sigurno za primjenu, potvrdili su za RTL.hr u HZJZ-u. 

Odluka EMA-e očekuje se uskoro.

Naime, i ovo je cjepivo pod povećalom zbog probema s krvnim ugrušcima, a njegova je primjena privremeno zaustavljena u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je njime cijepljeno 6,8 milijuna ljudi. Kod šest žena pojavio se problem sa zgrušavanjem krvi nakon cijepljenja, a jedna je i preminula dok je druga hospitalizirana u teškom stanju. Dakle, ista nuspojava kao i kod oksfordskog cjepiva AstraZeneca čiju su primjenu mnoge zemlje ograničile, a dio građana i u Hrvatskoj ne želi se njime cijepiti, pišu Vijesti.hr

I upravo zbog toga, Europska unija čekala je Johnson&Johnson “kao ozebli sunce”, a do kraja lipnja trebalo joj je biti isporučeno više od 50 milijuna doza. Hrvatska je naručila 900 tisuća doza, a za cijepljenje ovim cijepivom prijavile su se i trudnice jer je ocijenjeno kao sigurno za njih.

Kakvom će dinamikom sada stizati cjepivo i tko će se u konačnici njime cijepiti, teško je predvidjeti s obzirom na najnovije komplikacije i najavu američke kompanije da će odgoditi uvođenje svojeg cjepiva u Europi.

Inače, cijepljenje Johnson&Johnsonom provodi se samo jednom dozom, a čuvati se može u običnom hladnjaku pa čekanje s te strane nije problem.

Riječ je o tećem cjepivu protiv covida-19 odobrenom do sada u SAD-u i četvrtom u Europskoj uniji. Amerikanci se njime cijepe od početka ožujka, no komplikacije su na vidjelo izašle tek mjesec dana kasnije.

Pokazalo se da je cjepivo, nakon što je prošlo 28 dana od cijepljenja, spriječilo razvoj umjerenog do teškog oblika covida-19 u 66,1 posto slučajeva. Kad se uzme u obzir samo teški oblik oboljenja učinkovitost cjepiva iznosila je 85,4 posto. Johnson&Johnson pokazao je i dobre rezultate u zaštiti od teškog oblika covida-19 u Južnoj Africi i Brazilu gdje dominiraju nove mutacije koronavirusa.

Većina osoba dobro je podnijela cjepivo, kad je riječ o nuspojavama, a uobičajene su bol na mjestu uboda, glavobolja, slabost i bolovi u mišićima. Zabilježena je i nekolicina slučajeva osipa nakon cijepljenja. Od potencijalno opasnih krvnih ugrušaka tu je i zvonjava u ušima zbog koje je Američka agencija za lijekove (FDA) već odredila dugoročno praćenje.

Adenovirusno vektorsko cjepivo kao i AZ te Sputnjik V

Za razliku od cjepiva Pfizera i Moderne, koji se temelje na glasničkoj RNA, cjepivo J&J poznato je kao “adenovirusno vektorsko cjepivo” a tvrtka je ranije proizvela istom tehnologijom cjepivo protiv ebole odobreno u Europskoj uniji.

I cjepiva Oxford/AstraZeneca i Sputnjik V također su adenovirusna vektorska cjepiva.

Johnson&Johnson koristi adenovirus obične prehlade. On je genetski modificiran tako da se ne može množiti i da nosi gen za ključni dio koronavirusa, a to je proteinski šiljak koji daje virusu karakterističan izgled poput šiljaka krune. Cjepivo nosi ‘uputu’ za proizvodnju toga proteina u ljudskim stanicama i nakon toga naš imunosni sustav proizvodi antitijela protiv njega i tako sprječava da koronavirus prodre u stanice.

J&J uskoro provodi i klinička testiranja svoga cjepiva za djecu i trudnice, a ispituje i koliko bi druga doza toga cjepiva izazvala bolji odgovor imunog sustava.

EU neće produljivati ugovore s AZ i J&J?

No, s obzirom na pojavu krvnih ugrušaka, prvo će se morati ipak pozabaviti tim problemom jer bi se kompanija mogla naći u još većim problemima, a to je gubitak narudžbi.

Naime, talijanska La Stampa objavila je danas da je Europska komisija odlučila da neće obnoviti ugovore o nabavci cjepiva protiv Covida-19 s tvrtkama AstraZeneca i Johnson&Johnson te da će se radije usredotočiti na cjepiva koja koriste tehnologiju glasničke RNA (mRNA), poput Pfizera i Moderne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari