ZLOSTAVLJANJE U CRKVI

Riječki nadbiskup u Nedjeljom u 2; Uzinić: ‘Bilo me sram dok sam čitao kako je svećenik zlostavljao 6-godišnje dijete’

Screenshot

Uzinić: Da bi zaštitila svoj ugled, Crkva je štitila one koji su činili zlo

Gost emisije “Nedjeljom u 2” voditelja Aleksandra Stanovića riječki je nadbiskup Mate Uzinić. Govori o stanju u Crkvi, svećenicima optuženima za zlostavljanje djece i odnosima s državom. Gubi li Katolička Crkva ugled u društvu te što može ponuditi vjernicima u doba jačanja konzumerističkih vrijednosti, neka su od pitanja emisije.

Emisiju je nadbiskup Mate Uzinić otvorio temom zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. Otkrio je kada se prvi put susreo s ovom temom te kako je reagirao na sve veći broj slučajeva.

“Za to sam čuo nakon što se počelo o tome govoriti u SAD-u. Crkva je tada počela s otvaranjem oko te teme. Kasnije sam imao susret s jednim slučajem gdje sam bio posrednik u prijavljivanju onima koji su nadređeni”, rekao je.

Uzinić se osvrnuo i na vlastiti skepticizam prema ovoj temi u ranijim danima. Mislio je kako je to veći problem na Zapadu.

“Iskreno, bio sam skeptičan, tome nije bilo lako vjerovati. Nisam lako mogao povjerovati da netko na taj način može zloupotrijebiti svećeničku službu. Uglavnom smo mislili da se to događa negdje drugdje. Onda smo počeli otkrivati da se to ne događa samo negdje drugdje nego i kod nas”, priznao je.

Nadbiskup je rekao kako je i prije dolaska u Riječku nadbiskupiju čuo glasine o zlostavljanju.

“Ja sam glasine čuo i prije nego sam došao u Riječku nadbiskupiju. Među nama u Crkvi su svakako kružile. Nisam znao konkretne podatke. Njih sam saznao nakon preuzimanja uprave Riječke nadbiskupije”, dodao je.

‘Bilo me sram dok sam to čitao’

Uzinić je rekao kako su detalji, koje je saznao čitajući priznanje optuženog svećenika, bili šokantni.

“Kada sam pročitao priznanje osobe koja je bila optužena, da se to događalo djeci od 6 do 13 godina, da je bilo 13 djece prema njegovom iskazu i način na koji on to opisuje. To je doista šokantno. To nije lako razumjeti. Sram me je bilo i dok sam čitao takve stvari”, rekao je.

Nadbiskup je nakon tih saznanja odlučio kontaktirati Svetu stolicu i DORH budući da je upravo u tom trenutku preuzeo upravljanje nadbiskupijom.

“Nakon toga sam smatrao da iako je slučaj arhiviran, imam dužnost obavijestiti Svetu stolicu i pitati što mi je činiti. Predložio sam da taj slučaj publiciramo u javnost zbog samih žrtava koje možda nisu upoznate sa svim što se događalo nakon toga”, nastavio je.

“Smatrao sam da Državno odvjetništvo treba biti upoznato sa svim detaljima slučaja jer u onoj prijavi koju je sam zlostavljač učinio, okolnosti nisu do kraja bile opisane. Stavljen je jedan okvir iz kojeg se moglo zaključiti da se radi o lakšem kaznenom djelu nego je ono stvarno bilo”, zaključio je Uzinić.

Velika kriza u Crkvi

Na pitanje kako sebi objašnjava da ljudi iz kojih bi trebala progovarati riječ Božja zlostavljaju djecu, Uzinić je odgovorio kako ne razumije.

“Ja to ne mogu razumjeti, Bog nam je dao slobodu. Ne može nas ograničiti u našoj slobodi jer tada bi njegovo stvaranje čovjeka kao slobodnog bića došlo u pitanje. Dakle stvorio nas je s mogućnošću da možemo birati zlo. Nije mi jasno kako netko može govoriti da služi Bogu, a zapravo činiti ono što se Bogu protivi”, rekao je.

Prisjetio se Isusovih riječi, gdje je govorio o činjenju zla slabijima i nemoćnima.

“Vjerojatno je Isus bio toga svjestan. Ima jedna rečenica koja najbolje opisuje ovu situaciju. Onaj tko sablazni jednog od onih najmanjih, bilo bi mu bolje da s mlinskim kamenom bude bačen u more nego da ovo učini”, kazao je.

Na euharistiji je rekao da je Crkvu pogodila napast. Otkrio je o čemu se radi.

“Govorio sam o velikoj gorčini, polazeći od tekstova koji su bili u samoj liturgiji. Radi se o tome da smo želeći štititi instituciju i one koji su njeni predstavnici, zaboravili da mi nismo institucija nego zajednica božjeg naroda u kojoj prednost imaju oni koji su najslabiji”, nastavio je.

“Velika kriza Crkve je to što je Crkva, želeći štititi svoj ugled, štitila one koji su činili zlo,a nije imala sluha za one kojima je to zlo učinjeno”, priznao je Uzinić.

Smatra da ta kriza, kao i svaka druga, može biti ozdravljujuća.

“Ne možemo promijeniti ono što je bilo, ali iz ovoga što je bilo, možemo naučiti graditi novu budućnost, na nov način vršiti poslanje Crkve”, rekao je riječki nadbiskup, pišu hrt.vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari