NOVE UPUTE

Roditelji ne moraju potpisivati izjave! HZJZ poslao upute i pozvao djecu u škole,  neki nastavnici i dalje nezadovoljni time

Foto. Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za rad vrtića i razrednu nastavu te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od 25. svibnja

Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Važno je da roditelji/skrbnici i djelatnici budu upoznati s ovim uputama. Telefonom ili na drugi primjeren način Uprava ustanova obavještava roditelje o sljedećem:

• da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,

• da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19.

Ne preporučuje se da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.

Detaljne upute pročitajte ovdje

Divjak: Škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objavila je danas na Facebooku prikaz završetka ove nastavne godine. Dodala je i da su epidemiolozi i liječnici danas napisali da su škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika razredne nastave.

Za sve učenike od 1. do 4. razreda škole se otvaraju 25. svibnja. Učenici se mogu i naknadno uključiti.

Za učenike od 5. do 8. razreda nastavna godina završava na daljinu, ne vraćaju se u školu. I za srednjoškolce nastavna godina završava na daljinu, a u školi se provode praktična nastava i slični oblici rada.

Za završne razrede srednjih škola također nema nastave u školama, a tamo se mogu održavati završni ispiti, razlikovni ispiti i sl.

Što se visokog obrazovanja tiče, nastava se provodi na daljinu, a na učilištima mogu se održavati praktične, umjetničke ili kliničke vježbe.

Nova runda nagovaranja roditelja da ne pošalju dijete u školu

Iako su sve škole otvorene za učenike razredne nastave, jer za uključivanje djeteta nije potrebna posebna dokumentacija niti suglasnost, nastavlja se trend demotiviranja roditelja da svoje dijete pošalju u školu, javljaju nam neki čitatelji.

S više strana dolazimo do informacija kako se ponovno, putem Viber grupa, poziva roditelje da se izjasne žele li uopće dijete poslati u školu pod ovim uvjetima.

“Koji su to “ovi uvjeti”, dok su nam prepuni kafići i trgovački centri, a jedino djeca još nisu u svojim klupama, možete zaključiti sami.”, piše nam jedan čitatelj i nastavlja:

“Često se moglo čuti da je za djecu i njihovo mentalno zdravlje važnije da ostanu kod kuće, u komentarima nekih roditelja, laika i drugih komentatora niže raznih objava na navedenu temu, dok je većina stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem govorila suprotno od toga. Strah oko toga da će mjere distanciranja i dezinfekcije traumatizirati djecu očito je i dalje prisutan ali se njega i podržava na način koji je neprimjeren, kao što je to vidljivo po stilu komuniciranja prema roditeljima i odsustvo jednog unificiranog stava svih obrazovnih institucija, koje izbjegavaju propisanu službenu komunikaciju i prepuštaju mnogo toga raznim grupama koje su nastale radi podrške online nastavi.
Još važnije od toga, pitanje je trebaju li učitelji uopće koristiti neslužbene kanale komuniciranja na ovaj način jer je sve što roditelje zanima već na stranicama nadležnih tijela. Jedino preostaje da se škola službeno obrati njima i pozove ih na prijavu djece za školu.”, napisao nam je čitatelj.

Povezani VIDEO: