PROGNOZA ZA LJETO

Stigla prognoza za ljeto poznatog meteo-servisa: Neće nam biti nimalo lako, očekuju se ekstremi!

Accuweather očekuje nastavak suše i temperature do 40 °C u našim krajevima

Još nas samo 11 dana dijeli od početka klimatološkog ljeta u koje ulazimo s prvim danom lipnja. Razdoblje je to kada velike meteorološke tvrtke objavljuju svoje sezonske prognoze.

Prema upravo publiciranoj sezonskoj prognozu Accuweathera, ljeto će u Europi biti pakleno vruće i suho, a posebno ističu kako bi temperature zraka na sjeveru Italije te u nizinskim predjelima Balkana mogle dostizati ekstremnih 40 °C, prenosi Istramet.

Takva prognoza zasigurno ne ide u prilog poljoprivrednicima, jer je nastavak proljetne suše najgori scenarij koji se može dogoditi u proizvodnji. U slučaju ekstremnih temperatura biljke stradavaju i od toplinskog stresa, a stanje dodano pogoršava deficit vode.

Pritom je izgledno nekoliko jačih toplinskih valova ili dugotrajna višetjedna vrućina. Prognoza nažalost podsjeća na onu iz 2012. godine kada je bilo i devastirajućih požara kojih Accuweather ipak najviše očekuje na Pirenejskom poluotoku.

Sličan vremenski obrazac pratit će i Francusku te Njemačku gdje je izgledna izražena hidrološka suša. Nastavak ekstremne suše očekuje i Ukrajinu koja je već pretrpjela značajne gubitke ozimih kultura zbog zimske i proljetne suše.

Toplo vrijeme očekuje i Skandinaviju, a s čestim olujama suočavat će se jedino dio kontinenta najbliži Atlantskom oceanu kao i Britansko otočje. Na tom su području izgledne i nepogode kao što su krupna tuča, tornada, olujan vjetar, a prema očekivanju stručnjaka Accuweathera, te fronte do naših krajeva neće pristizati.

Ako je vjerovati američkim meteorolozima ne preostaje nam ništa drugo nego li da se pripremimo na dugo i vruće “afričko” ljeto, piše Istramet.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views