RTL ANKETA: SDP osvaja VII. izbornu jedinicu, Živi zid i ovdje je treća snaga!

Nastavljamo s objavom ekskluzivne ankete RTL-a koju Promocija plus provodi za RTL i Jutarnji list. Još malo ostalo nam je do kraja i konačne slike Sabora da su sada izbori. Danas donosimo rezultate za VII. izbornu jedinicu

U ovom gotovo bratoubilačkom ratu u Vladi, gdje se čini da su svi protiv svih, evo kako situaciju žele rasplesti ispitanici u VII. izbornoj jedinici.

Samo četvrtina ispitanika protivi se novim izborima, a čak 65 posto želi – ponovno na birališta.

I to što prije ili najkasnije do kraja godine, ali mali je postotak onih koji su i do tada spremni čekati.

A da su izbori ovoga vikenda SDP bi u ovoj izbornoj jedinici odnio pobjedu. Podupire ih gotovo 32 posto ispitanika. Uz HDZ je njih 24,5 posto, a Živi zid je treća snaga. Znamo da je rodni Karlovac Ivana Vilibora Sinčića u ovoj izbornoj jedinici, ali prije šest mjeseci Živi zid je ovdje imao potporu od niti 6 posto. Sada im je potpora udvostručena, dok je u isto vrijeme MOST u šest mjeseci izgubio dvije trećine potpore iz studenog.

anketa sedma rezultatiU mandatima: SPD osvaja 6, HDZ 5, Živi zid 2 i MOST 1 mandat.

HNS, koji je na izborima dobio zastupnika ima potporu manju od 2 posto, a od ostalih najbolje prolazi Bandićeva stranka, gotovo 4 posto, ali i to je ispod praga.

U usporedbi s izborima od prije šest mjeseci, pozicije dvaju velikih blokova gotovo su iste, a MOST i Živi zid kao da su se zamijenili.

SDP je u studenom osvojio 5, sada bi dobio 6, ali gube mandat HNS-a s kojim su tada bili u koaliciji. 5 HDZ-ovaca ponovno bi ovdje osvojili mandat, a MOST, koji je na izborima osvojio 2 zastupnika, sada pada na jednog. Istovremeno Živi zid imao je jednog, a sada bi do Sabora stigla čak dva njihova predstavnika.

A da su bivši birači MOST-a najviše prešli Živom zidu vidimo i u VII. izbornoj jedinici. Samo 36 posto ponovno bi zaokružilo MOST, a 20 posto prešlo bi Sinčićevom timu. Nešto koristi ima i SDP, ali značajan je postotak još uvijek neodlučnih.

VII. izborna jedinica koju smo upravo analizirali ukupno je i sedma po redu, pa je u našoj sabornici već 98-ero zastupnika! Od toga SDP-ovih 39, HDZ-ovih 35. MOST još uvijek treća snaga s 9 zastupnika, ali Živi zid ima ih čak 8. IDS ostaje na 3, HDSSB i HNS po 2 mandata.

Omjer snaga je zasada: četiri plave HDZ-ove i tri crvene SDP-ove izborne jedinice. Već sutra donosimo rezultate za VI. izbornu jedinicu.

Damira Gregoret

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari