TVRDI UKRAJINSKA VELEPOSLANICA

Rusi koriste zabranjeno oružje u napadu na Ukrajinu, tvrdi veleposlanica: Već je viđeno u sukobu u Čečeniji

Screenshot YoutTube

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova kazala je da je Rusija u napadu na Ukrajinu iskoristila zabranjenu termobaričnu bombu, prenosi The Guardian.

“Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom”, rekla je Markarova novinarima nakon što je izašla s brifinga sa američkim zastupnicima.

“Razaranje koje Rusija pokušava nanijeti Ukrajini je veliko”, kazala je.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo nego je umjesto toga napunjeno eksplozivom visokog tlaka i usisava kisik iz okolnog okoliša kako bi stvorilo iznimno snažnu eksploziju i val pritiska.

Njihovo korištenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, navodi Human Rights Watch.

Sumnjalo se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti razorne aerosolne rakete u napadu na Ukrajinu, nakon što je ukrajinski žestok otpor usporio napredovanje ruske vojske.

CNN je u subotu izvijestio da je vidio termobarični raketni bacač TOS-1 u blizini ruskog grada Belgoroda.

Višecijevni raketni lanser TOS-1 opremljen je s raketama opremljenim aerosolnim bojnim glavama, te je postavljen na podvozje tenka T-72, a prvi test u borbi imao je tijekom sovjetskog rata u Afganistanu 1988., no javnost je za njega čula tek deset godina kasnije u Drugom čečenskom ratu 1999. godine, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari