UHVATILI GA U MARIUPOLJU?

Rusi zarobili Hrvata u Ukrajini: Ruski medij objavio intervju s njim, naše ministarstvo potvrdilo da je zarobljen

Screenshot RTL

MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja

Ruska državna televizija RT, inače propagandni servis u službi Kremlja, objavila je na svojim stranicama navodni intervju s hrvatskim državljaninom koji se navodno borio s ukrajinskom vojskom. U tekstu se navodi kako je Prebeg bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju, a koje su Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega. RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji. No, sve što im je izjavio treba uzeti s rezervom, budući da je teško vjerovati da je smio slobodno iznositi vlastita mišljenja.

Htio je preko ukrajinske vojske do državljanstva?

Novinaru Romanu Kosarevu Hrvat navodno otkriva kako je u ukrajinskoj vojsci od 2020. godine, a kako je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali nema nikakvo borbeno iskustvo. Štoviše, Ukrajincima se pridružio jer se zaljubio u Ukrajinku pa je htio državljanstvo koje se stječe trogodišnjim ugovorom u vojsci. Kaže da je ostao u Ukrajini nakon izbijanja rata, jer je Ukrajinka u koju se zaljubio imala bolesnu majku i nije htjela otići. No, nije naveo kako je uopće došao u Ukrajinu.

Što se tiče rata s Rusijom, govori kako nije imao nikakvog doticaja s postrojbom Azov iako su i oni sudjelovali u bitci kod Mariupolja. Nastavlja dalje o grozotama koje je čuo, a koje se odnose na Azov. Ruski medij zaključuje kako je sudbina Hrvata neizvjesna jer se smatra plaćenikom, zbog stranog državljanstva, a prijete mu teške kazne, uključujući i smrtnu.

MVEP: Imamo saznanja o zarobljenom Hrvatu

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je za RTL da znaju za ovaj slučaj.

“MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, kažu za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari