DOBAR POSAO U EUROPI

Rusija ostvarila rekordnu dobit na nafti i plinu: Evo koliko je zaradila u prvih 100 dana rata

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Rusija je tijekom rata u Ukrajini izvezla manje nafte, plina, ugljena i derivata, ali je zbog kretanja na tržištu zaradila više nego lani, oko 93 milijarde eura

Rusija je zaradila 93 milijarde eura od prodaje fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini, a većina energenata poslana je u Europsku uniju, stoji u izvješću finskog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA), koje je objavila agencija AFP.

Europljani dobro trže

Zbog zbivanja na međunarodnim tržištima prosječna izvozna cijena bila je 60 posto viša nego lani. Gotovo dvije trećine, odnosno 61 posto, svog ruskog izvoza fosilnih goriva otišao je u Europsku uniju, koja je za to platila oko 57 milijuna eura.

Po vrijednosti nafte i plina, najviše su uvezle Kina (12,6 milijardi eura), Njemačka (12,1 milijardu eura) i Italija (7,8 milijardi eura). Najviše ruskih prihoda, čak 46 milijardi eura, odnosi se na sirovu naftu, a potom slijedi plin u plinovodima, naftni derivati, ukapljeni plin i ugljen.

Izvoze manje, zarađuju više

Ruski je izvoz, ponajprije zbog odustajanja drugih zemalja od kupnje njihovih energenata, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio puniti ruski proračun, pa je dobit na rekordnoj razini. Uz to, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati povećali su svoj uvoz fosilnih goriva iz Rusije. Među biranom klijentelom je i Francuska.

“Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog plina na svijetu. S obzirom na to da se većina tih kupnji ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila koristiti ruske energente nakon invazije na Ukrajinu”, rekla je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta, a prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari