PRIJETI NOVA ESKALACIJA

Rusija prema finskoj granici premješta raketni sustav koji može nositi i nuklearne glave

Foto: Twitter/ Screenshot

Svijet sa strepnjom sad gleda prema sjeveru Europe

Britanski mediji objavili su snimku s društvenih mreža za koju pišu kako je Rusija počela premještati nuklearne rakete uz finsku granicu samo dan nakon što je ta zemlja objavila da će se kandidirati za članstvo u NATO-u.

Video, navode, prikazuje kamione s balističkim projektilima Iskander – koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama – kako se kreću autocestom prema, navodno, Viborgu kod granice s Finskom.

Nakon što su Finska i Švedska objavile službene planove za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u, rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas da je taj potez “teška pogreška” i da će imati “dalekosežne posljedice”.

Viborg se nalazi samo pedesetak kilometara od Finske odnosno oko 217 kilometara od Helsinkija, što glavni grad stavlja u domet ruskih projektila.

Iskander je pokretni balistički raketni sustav čije dvije rakete imaju domet domet do 500 kilometara, a njegovi projektili mogu nositi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave. Ove rakete neposredno uoči udara u cilj izbacuju lažne mamce tako da neprijateljski protuzračni sustavi ostaju zbunjeni, točnije ne mogu prepoznati projektil s pravom bojevom glavom

Jedna od najvećih NATO vježbi

Istovremeno, u Estoniji počinje vojna vježba NATO-a, jedna od najvećih izvan SAD-a, a u njoj sudjeluje oko 15.000 vojnika iz 10 različitih zemalja – uključujući Finsku, Švedsku i mali odred iz Ukrajine. Nosi naziv “Siil” (Jež), a održava se samo 60-ak kilometara od najbliže ruske baze. Plan je da traje do 3. lipnja, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja