VELIKO NATJECANJE

Video | Odličan uspjeh hrvatskih srednjoškolaca na prirodoslovnoj olimpijadi: Osvojili su srebrene medalje

Naši učenici su svojim znanjem i snalažljivošću za sobom ostavili više od stotinu vršnjaka iz Europe

Hrvatski srednjoškolci još jednom su pokazali da su znanjem i marljivošću, ne samo uz bok europskih kolega, nego i ispred njih. Njih šestero, u dva tima, na prirodoslovnoj olimpijadi u Češkoj osvojili su srebrene medalje.

Prvo jedan gromoglasan pljesak, a odmah potom i drugi. Oba našoj zemlji, izvještava Ružica Đukić za RTL.

Ovacije je zaslužilo šestero naših tinejdžera koji su svojim znanjem i snalažljivošću za sobom ostavili više od stotinu vršnjaka iz cijele Europe. Jedan on njih je i Ivan.

”Naš hint je, kako su to oni rekli, je bila koža ,a mi smo, zapravo, proučavali svojstva hijaluronske kiseline”, rekao je Ivan Hegedić, učenik drugog razreda Pete gimnazije u Zagrebu.

Drugi dan su se bavili strukturom DNA

”Na testovima nam je bilo pa ne baš preteško. Malo smo bili i ležerni dosta. Mislim da smo bili najležerniji u toj učionici pošto smo dijelili učionicu i s drugim zemljama”, kazao je Hegedić.

Čak 20 zemalja natjecalo se na ovoj olimpijadi eksperimentalnih znanosti.

”Ja sam prezadovoljna. Bilo je odlično. Naši učenici su se predstavili u najboljem mogućem svjetlu, okitili su se s dvije srebrne medalje. Svaki tim po jednu. I zaista, da su nam rekli prije natjecanja dobit ćete dva srebra mislim da bismo to svi potpisali bez problema”, izjavila je Karolina Matejak Cvenić, mentorica iz fizike i asistentica na fizičkom odsjeku PMF-a.

Nitko na tom natjecanju nije završio slučajno

Takmičili su se najbolji od najboljih.

”Imali smo dva eliminacijska kruga između 30-tak najboljih s prošlogodišnjih državnih natjecanja iz fizike, biologije i kemije i, evo, od njih svih smo izabrali naših šestero”, kazala je Matejak Cvenić.

Svi su redom odlikaši, ali svojim aktivnostima ruše predrasude o tome da su iznimno uspješni učenici stalno nad knjigom ili pred računalom.

”Treniram tae kwon do i idem na francuski. Nedavno sam prestala sa streličarstvom, ali glavni hobi mi je, zapravo, izlaženje s prijateljima. To zapravo najviše volim raditi, družiti se”, rekla je Vanda Vrček, učenica drugog razreda Prve gimnazije Varaždin.

Pa neka je druženja čim više pogotovo ovakvih koja donose ponos. I mentorima i roditeljima i državi, , izvještava Ružica Đukić za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari