PUTINOV RASPAD SISTEMA

Rusiji očajnički fali mikročipova za nastavak rata, dobivaju ih na bizaran način

Screenshot RTL

Ruske trupe sada se sve više oslanjaju na zalihe streljiva iz sovjetske ere. Uzvratna borba iz Ukrajine, koja je dovela do značajnog napredovanja posljednjih dana, dodatno je frustrirala ruske trupe koje gube kontrolu nad područjima koja su prethodno okupirali, prenosi Net.hr.

Rat Vladimir Putina zadnjih dana ne ide po njegovom planu, a Ukrajinci vode veliku protuofenzivu protiv ruskih snaga, tjerajući ih s okupiranih područja. Osramoćena Putinova invazija na Ukrajinu mogla bi ovisiti o nemogućnosti Rusije da dobije pristup visokotehnološkim električnim komponentama zbog sankcija koje su joj nametnute, piše Daily Mail.

Ruske trupe sada se sve više oslanjaju na zalihe streljiva iz sovjetske ere. Kontraofenziva iz Ukrajine, koja je dovela do značajnog napredovanja posljednjih dana, dodatno je frustrirala ruske trupe koje gube kontrolu nad područjima koja su prethodno okupirali. Daljnje raspirivanje rata moglo bi se svesti na to može li Rusija ponovno dobiti pristup visokotehnološkim čipovima ili ne. 

Ukrajina je izdala međunarodna upozorenja da Kremlj ima “popis za kupnju” poluvodiča, konektora, transformatora, izolatora i još mnogo toga, a većinu proizvode SAD, Tajvan, Velika Britanija, Japan i Njemačka. Rusija se uvelike oslanjala na te zemlje prethodnih godina, ali s obzirom na sankcije koje su u igri, ne bi im trebalo biti tako lako doći do te tehnologije. 

Vade čipove iz hladnjaka i perilica?

Vjeruje se da očajni Rusi čak pribjegavaju vađenju čipova iz kućanskih aparata, uključujući perilice posuđa i hladnjake, prema američkoj ministrici trgovine Gini Raimondo. “Popis za kupnju” u koji je Politico imao uvid podijeljen je u tri kategorije prioriteta od najkritičnije do najmanje kritičnih, a uključuje čak i cijenu koju Rusija želi platiti.

Putin je najavio niz novih hipersoničnih oružja 2018. u jednom od svojih najratobornijih govora u posljednjih nekoliko godina, rekavši da ono može pogoditi gotovo bilo koju točku na svijetu i izbjeći proturaketni štit koji su izgradile SAD.  Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je za Politico da Rusima preostaje nešto manje od pedesetak hipersoničnih projektila i da su već potrošili gotovo pola svog arsenala. Zbog sankcija nametnutih Rusiji, isporuke visokotehnološke opreme za mikročipove su zaustavljene i oni nemaju načina obnoviti te zalihe.

Međutim, postoji zabrinutost da bi Kina mogla biti ključni igrač u spašavanju Rusije ako budu kupovali tehnologije i dalje ih prodavali. Dok su EU, SAD i Japan udarili sankcije na Rusiju, Kina nije, a Peking je ranije opskrbljivao Rusiju  bespilotnim letjelicama i vozilima.  

Ogromna potražnja za čipovima u kombinaciji s nedostatkom ponude uzrokovala je nestašicu. Pandemija je odigrala veliku ulogu u padu poluvodiča i čipova jer je rasla potražnja za tehnologijom za rad od kuće, a automobilske su tvrtke odlučile otkazati narudžbe. Prema popisu koji je viđen, njihove najvažnije komponente su AirBorn konektori koji se nalaze u SAD-u. Mikročipovi niza tvrtki uključujući Alteru, Intel, Broadcom, Holt i Cypress također čine značajan udio na popisu za kupovinu u Kremlju. Manje kritične komponente uključivale su kondenzatore, otpornike i induktore iz SAD-a, Tajvana, dijelova EU-a i Japana. 

Analitičari strahuju da je opskrba robe ruske vojske često neregulirana što im omogućuje da zaobiđu sankcije i propise EU-a koji imaju za cilj striktno kontrolirati prodaju čipova. Ako se Rusija može zaustaviti u dobivanju pristupa čipovima, to će uvelike ići u korist Ukrajine. Ali mnogi se boje da, unatoč tome što Kremlju ponestaje streljiva, zapadne vlade možda neće imati sposobnost spriječiti ruske ‘prijatelje’ poput Kine da im pomognu i dodatno raspiruju rat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari