STARO ŽELJEZO

Ruska vojska se od ovoga nikad neće oporaviti? ‘Putin je izgubio polovicu svojih tenkova i vrlo teško će ih nadomjestiti’

Foto: twitter

Putinova vojska je na ratištu u Ukrajini izgubio polovicu tenkova i potrošio većinu preciznih projektila, kaže američki podtajnik za obranu Colin Kahl

Američki podtajnik za obranu, Colin Kahl, kazao je da je ruska vojska na ratištu u Ukrajini uništena i da je većina ruskih preciznih projektila potrošena otkako je Vladimir Putin pokrenuo invaziju, piše Daily Mail.

“Putin je ušao u ovaj rat pokušavajući uništiti Ukrajinu kao neovisnu, suverenu demokratsku zemlju. Nije uspio u tome i to se neće promijeniti. Suverena, neovisna, demokratska Ukrajina će izdržati”, kazao je Kahl.

Različite brojke ruskih gubitaka, sve su ogromne

Pravi razmjeri ruskih gubitaka u Ukrajini još nisu poznati, ali vjeruje se da su iznimno visoki. Moskva tvrdi da je izgubila oko 6.000 ljudi, ali budući da je Putin mobilizirao 300.000 rezervista da popune rupe u jedinicama na bojišnici, taj podatak je gotovo sigurno netočan. Pentagon je još u srpnju tvrdio da je u Ukrajini ubijeno i ranjeno 75.000 ruskih vojnika, ali od tada nije ažurirao tu brojku. James Heappey, britanski ministar oružanih snaga, krajem rujna je rekao da je u Ukrajini poginulo 25.000 ruskih vojnika. Ukrajina, koja svakodnevno objavljuje podatke, procjenjuje broj ruskih gubitaka na 78.000, ali pritom ne daje zasebnu brojku za ranjene. Kijev također tvrdi da je Rusija izgubila oko 2800 tenkova, više od 5500 oklopnih transportera i 4000 manjih vozila.

Lloyd Austin, američki ministar obrane, rekao je pred početak rata da je cilj Washingtona “vidjeti Rusiju oslabljenu do stupnja da ne može činiti ono što je učinila invazijom na Ukrajinu”.

Iako Austin kasnije nije više to ponavljao, američka vojna pomoć Ukrajini uz snažne sankciije Rusiji, sugerira da cilj o kojem je govorio ostaje nepromijenjen.

Putinov glavni cilj je sramotno propao

Nakon što je Putin 24. veljače pokrenuo invaziju da bi svrgnuo vladu u Kijevu i ponovno preuzeo kontrolu nad susjednom zemljom, nepokolebljiv otpor Ukrajinaca osujetio je njegov plan. Rusija je najprije bila prisiljena na ponižavajuće povlačenje iz okolice Kijeva jer nije uspjela zauzeti glavni grad, što je bio glavni cilj rata. Zatim je ruska ofenziva za “oslobađanje” istočnog Donbasa prekinuta u velikim dijelovima regije. Sada Ukrajina počinje istjerivati ​​ruske snage s dijelova okupiranih teritorija, uključujući cijelu Harkivsku regiju na sjeveru zemlje.

Grad Herson, jedina regionalna prijestolnica koju su Putinove snage uspjele zauzeti, također je pod sve većom prijetnjom i ruske snage planiraju se povući otamo. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da mu je cilj osloboditi sav teritorij koji je Rusija zauzela, uključujući područja Donbasa i Krima zauzeta tijekom rata 2014. godine.

Preostalo mu nekoliko opcija, ali s malim šansama

Iako je takav ishod još daleko, Ukrajina je pokazala da je vješta u napadima i ne pokazuje znakove slabljenja. U međuvremenu, piše Daily Mail, čini se da potpora Putinu unutar Rusije pada, dok se elite unutar njegovog režima bore za vlast, a stotine tisuća Rusa bježe iz zemlje kako bi izbjegli regrutiranje. Iako nema znakova da će uskoro pasti s vlasti ili da je spreman zaustaviti sukob, Putinu je preostalo nekoliko dobrih opcija i gotovo nikakav održivi put do pobjede.

Ruski udari na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu i prijetnje nuklearnim napadom sugeriraju da svoju najbolju opciju vidi u slamanju volje Kijeva za borbom i jedinstva njegovih saveznika. Ostaje za vidjeti kako će se ta strategija odvijati s dolaskom zime, dok cijene energije rastu, a tisuće Ukrajinaca se počinju smrzavati u svojim domovima. Ako mu taj potez ne uspije, Putin će gotovo potpuno ostati bez opcija, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari