ANALIZA CNN-A

Ruska vojska se reorganizira kako bi nadoknadila gubitke, Putin je smanjio ciljeve?

Ilustracija: Twitter

Čini se da je Rusija smanjila svoje ciljeve i da bi sada bila zadovoljna kontroliranjem cijele Donjecke i Luganske oblasti

Prije nešto više od mjesec dana nakon što su prvi balistički projektili pali na međunarodnu zračnu luku u Kijevu, ruska invazija ne ide prema planu zbog tvrdog otpora Ukrajinaca, a u posljednjih nekoliko dana i njihova vojska ide i u protunapade na nekoliko fronti, piše u analizi CNN.

Ruske snage zadržale su značajnu brojčanu nadmoć. Njihove oklopne skupine borile su se protiv protutenkovskog oružja zapadne proizvodnje i bespilotnih letjelica iz Turske. Ukrajinska protuzračna obrana sada je ojačana tisućama američkih projektila Stinger.

Loša logistička potpora, upitna taktika i sve slabiji borbeni moral u redovima ruskih snaga omogućili su ukrajinskoj vojsci da uspori pa i stopira rusko napredovanje u nekoliko regija.

CNN-ova analiza satelitskih snimki, sadržaja na društvenim mrežama i službenih izjava obje strane sugerira da bi sukob sada mogao prijeći u novu fazu: rat iscrpljivanja u kojem Rusi mogu izgubiti više nego što će dobiti, a mogli bi imati i još većih problema s opskrbom nakon što su im Ukrajinci presjekli neke pravce.

Postoje indicije da ruska vojska to pokušava kompenzirati većom uporabom raketnih sustava. Čini se da sjeverno i zapadno od Kijeva Rusi ukopavaju, a ne pokušavaju napredovati, granatirajući područja poput Irpina i Makariva, gdje su ukrajinske trupe uspostavile slabu kontrolu.

U posljednja dva tjedna došlo je do sve većeg broja ruskih raketnih napada, od Lavova na zapadu do Žitomira u središnjoj Ukrajini i Mikolajiva na jugu, a glavni ciljevi su skladišta goriva, vojna skladišta i zračne luke.

Ukrajinci su uglavnom bili oprezni kada su krenuli u ofenzivu, ali u petak je savjetnik za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov poručio: “Idemo u protunapad u nekim područjima, a oni napadi koje smo već pokrenuli su bili iznimno uspješni.”

Borbe koje se sada vode su ograničene i fokusirane. Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj ocjeni opisuje ih kao “razborite i učinkovite”. “Omogućuju ukrajinskim snagama da povrate mala područja taktički ili operativno značajnog terena bez pretjeranog širenja.”

Kako njihova kopnena kampanja posustaje, ruski dužnosnici su ustvrdili da okruživanje ukrajinskih gradova zapravo služi skrivenom cilju: prikovati ukrajinske snage i spriječiti ih da se usredotoče na separatističke regije Donbasa.

General-pukovnik Sergej Rudskoj, prvi zamjenik načelnika ruskog glavnog stožera, izjavio je u petak da opsada ukrajinskih gradova i oštećenje vojne infrastrukture “omogućuju ne samo da vežu njihove snage već i da ih spriječe da ojačaju u Donbasu”.

Najavljujući specijalnu vojnu operaciju 24. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ona usmjerena na osiguranje istočnih regija Donjecka i Luganska od navodnog ukrajinskog napada.

Čini se da se Rudskoj na to osvrnuo kad je rekao: “Općenito, glavni zadaci prve faze operacije su dovršeni. Ruska namjera nikada nije bila jurišati na ukrajinske gradove, iako ta mogućnost nije isključena. Naše snage i sredstva bit će koncentrirani na glavni cilj – potpuno oslobođenje Donbasa”, rekao je.

Ali Rudskoj se također osvrnuo na ambiciozniji Putinov cilj, takozvanu “demilitarizaciju i denacifikaciju” Ukrajine.

Dostupni dokazi upućuju na to da ruske snage napreduju na rubu Donbasa. No, značajna komponenta tih snaga bila je i sama iscrpljena u teškoj opsadi Mariupolja. Tamošnji gubici utjecat će na njihovu sposobnost projiciranja sile drugdje na jugoistoku, piše CNN.

Institut za proučavanje rata navodi da bi komentari Rudskoja “mogli ukazivati ​​na to da je Rusija smanjila svoje ciljeve i da bi sada bila zadovoljna kontroliranjem cijele Donjecke i Luganske oblasti”.

“Odsutnost značajnih ruskih ofenzivnih operacija u većem dijelu Ukrajine vjerojatno odražava nesposobnost ruske vojske da stvori dovoljnu borbenu moć za napad, a ne bilo kakvu odluku u Moskvi da promijeni ratne ciljeve Rusije ili da se koncentrira na istok”, piše Institut za rat.

Ni zapovjedništvo ukrajinskih snaga ne čini se uvjerenim u izjave ruskih generala te napominje da se ruske jedinice reorganiziraju kako bi nadoknadile borbene gubitke. Sve to ukazuje na početak druge, možda još krvavije faze sukoba, u kojoj će Rusija pokušati oživjeti posrnulu ratnu kampanju na terenu dok udvostručuje upotrebu krstarećih i balističkih projektila, prenose RTL Vijesti.

VIDEO DANA:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views