VOJSKA BEZ OPREME

Ruski vojnici dobili radijacijsku bolest nakon vožnje kroz Crvenu šumu u Černobilu?

Ruske vojnike autobusima prevoze na liječenje u Bjelorusiju, tvrdi zaposlenik ukrajinske državne agencije koja nadzire zonu isključenja

Ruski vojnici koji su bili stacionirani u Černobilu liječe se od akutne radijacijske bolesti u Bjelorusiji, tvrdi zaposlenik ukrajinske državne agencije koja nadzire zonu isključenja.

Jaroslav Yemelianenko rekao je u srijedu da je “još jedna grupa Rusa” prevezena u Bjeloruski centar za radijaciju u Gomel na liječenje.

“Postoje stroga pravila za ponašanje i postupanje na ovom području. Ona su obavezna zato što je radijacija stvar fizike – ona ne pita za status ili za količinu opreme koju imate. Ove su se posljedice mogle izbjeći minimalnom razinom pripreme“, rekao je Yemelianenko, prenosi Daily Mail.

Najmanje sedam autobusa ruskih vojnika stiglo je ovog tjedna u Gomel, objavio je bjeloruski informativni Telegram kanal.

Yemelianenko je rekao da su se ljudi iz Kremlja razboljeli jer nisu poštivali pravila za postupanje u nuklearki i oko nje, prije svega u području poznatom kao Crvena šuma, u kojem je razina radioaktivnog zračenja najveća.

„Uz minimalnu inteligenciju te su se posljedice mogle izbjeći“, rekao je Yemelianenko, dodajući da je zaštita od zračenja obavezna.

Radnici na gradilištu ovog su tjedna rekli da su se ruski vojnici prošli mjesec vozili bez zaštitne opreme kroz Crvenu šumu, dižući oblake radioaktivne prašine koja bi mogla uzrokovati unutarnje zračenje u njihovim tijelima.

Crvena šuma taj naziv nosi jer su, nakon nuklearne katastrofe 1986., vrhovi borova oko nuklearne elektrane svijetlili crveno od zračenja koje su apsorbirali nakon černobilske katastrofe.

Valerij Seida, vršilac dužnosti generalnog direktora černobilske elektrane, nije svjedočio ruskom konvoju koji je išao u Crvenu šumu, ali je rekao da su mu svjedoci rekli da su ruska vojna vozila vozila posvuda oko zone isključenja i da su mnoga prošla kroz Crvenu šumu.

“Nitko ne ide tamo… zaboga. Tamo nema nikoga”, rekao je Seida Reutersu, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views